A francia hagymaleves az egyik legolcsóbb és legegyszerűbb leves, mégis annyira legendás és kedvelt, hogy még elegánsabb éttermek is felveszik az őszi–téli étlapra. A hűvös napokon tényleg nagyon jól átmelegít, gyorsan elkészül, és a hagyma nem mellesleg remek immunerősítő, amit érdemes szem előtt tartanunk az influenzaveszélyes hónapokban.
Nálunk a hagymaleves általában tejszínnel készül, így szerepel a legtöbb receptben, így találkozhatunk vele leggyakrabban az éttermekben is, míg a franciák „eredetije” tejszín nélkül készül. Igazi életmentő lehet üres hűtő és kamra esetén, hiszen pár fej hagyma, szikkadt kenyér, egy kis sajt mindig akad otthon. Persze nem árt bele egy kevés bor és fűszer, de így is kimondottan filléres fogás.
A gyerekek általában nem kedvelik, de őket is rávehetjük a leves elkanalazására egy kis csalással – kipróbáltuk, és működik! A trükk nem más, mint egy kis turmixolás, amivel a hagymadarabkák és a fűszerek eltűnnek, marad a selymes leves, amit így már szó nélkül megesznek. Próbáljátok ki!
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. A vajat és az olajat felforrósítjuk egy lábasban, rádobjuk a hagymát, meghintjük a cukorral, és kevergetve aranysárgára dinszteljük, míg kicsit karamellizálódni kezd. Felöntjük a fehérborral, hozzáadjuk a kakukkfüvet és a babérlevelet, és közepes lángon 4–5 percig forraljuk, majd felöntjük a zöldségalaplével (vagy vízzel és leveskockával), ízlés szerint sózzuk és borsozzuk, és forrástól számítva takarékon 10 percet főzzük.
Közben a kenyérszeleteket megszórjuk a reszelt sajttal, falatnyi darabokra vágjuk, sütőpapírral fedett tepsire tesszük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg szép pirosra sül a sajt.
A levest tányérba merjük, sajtos pirítóst kínálunk mellé, ami fogyasztható elharapdálva, vagy beletehetjük a levesbe is.