Írd be, mit keresel:

Kakaós-diós banánkenyér – az isteni maradékmentő

A banánkenyér remek találmány, egyrészt megmenthető vele a már túlérett, nem annyira tetszetős, de jó édes banán, másrészt univerzális süti, ami reggelire, desszertnek is tökéletes, nem mellesleg jól variálható. Most kakaós-diós változatban készült, puha és illatos, isteni!

Cookta - 2023.11.08.
Kakaós-diós banánkenyér – az isteni maradékmentő

Nagy előnye ennek a sütinek a fent említettek mellett, hogy a banánnak köszönhetően kevesebb cukor és zsiradék kell a tésztába, mégis kellően édes és szaftos, omlós lesz, és sokáig friss, puha marad, már ha lenne ideje, mert nagy valószínűséggel gyorsan elfogy…

Az alaptésztába most kakaópor és diódarabok kerültek, illetve egy kis fahéj és vanília, de készíthető natúr változatban is a liszt mennyiségét kicsit megemelve, gazdagíthatjuk aprított aszalt gyümölcsökkel, bármilyen csonthéjassal, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel, fűszerekkel – kardamommal, gyömbérrel vagy akár mézeskalácshoz való fűszerkeverékkel, variáljuk bátran kedvünk, ízlésünk szerint!

Kakaós-diós banánkenyér

Hozzávalók:

  • 3 nagyobb, túlérett banán
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 1,5 dl joghurt
  • 3 púpozott evőkanál kakaópor
  • 1 csapott teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só
  • 2 marék darabolt dió

Elkészítés: Két banánt meghámozunk, egy tálba daraboljuk, villával alaposan összetörjük egészen pépesre.

A cukrot az olvasztott vajjal és a vanília-kivonattal simára keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a kakaót, a fahéjat, egy csipet sót, a joghurtot és a pépesített banánt is, és egy spatulával összekeverjük, végül beleforgatjuk a darabolt diót is.

Sütőpapírral bélelt hasáb sütőformába öntjük, a tetejét kirakjuk a maradék felszeletelt banánnal, és 175 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 1 óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet állni hagyjuk, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.