A banánkenyér remek találmány, egyrészt megmenthető vele a már túlérett, nem annyira tetszetős, de jó édes banán, másrészt univerzális süti, ami reggelire, desszertnek is tökéletes, nem mellesleg jól variálható. Most kakaós-diós változatban készült, puha és illatos, isteni!
Nagy előnye ennek a sütinek a fent említettek mellett, hogy a banánnak köszönhetően kevesebb cukor és zsiradék kell a tésztába, mégis kellően édes és szaftos, omlós lesz, és sokáig friss, puha marad, már ha lenne ideje, mert nagy valószínűséggel gyorsan elfogy…
Az alaptésztába most kakaópor és diódarabok kerültek, illetve egy kis fahéj és vanília, de készíthető natúr változatban is a liszt mennyiségét kicsit megemelve, gazdagíthatjuk aprított aszalt gyümölcsökkel, bármilyen csonthéjassal, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel, fűszerekkel – kardamommal, gyömbérrel vagy akár mézeskalácshoz való fűszerkeverékkel, variáljuk bátran kedvünk, ízlésünk szerint!
Hozzávalók:
Elkészítés: Két banánt meghámozunk, egy tálba daraboljuk, villával alaposan összetörjük egészen pépesre.
A cukrot az olvasztott vajjal és a vanília-kivonattal simára keverjük, hozzáadjuk a tojásokat, elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát, a kakaót, a fahéjat, egy csipet sót, a joghurtot és a pépesített banánt is, és egy spatulával összekeverjük, végül beleforgatjuk a darabolt diót is.
Sütőpapírral bélelt hasáb sütőformába öntjük, a tetejét kirakjuk a maradék felszeletelt banánnal, és 175 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 1 óra alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet állni hagyjuk, majd a sütőpapír segítségével kiemeljük a formából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.