Ez az egyik legegyszerűbb almás süti, ami csak létezik, gyors, kiadós és mutatós is, és közben mindent tud, amit egy jóféle házi sütinek tudnia kell: a tésztája ropogós, benne a töltelék puhára és illatosra párolódik, isteni az illata, és mindig otthonos hangulatot áraszt.
Bár alma szinte egész évben kapható, most van az igazi szezonja, most a legfinomabb, legfrissebb, lédús és aromás, és tökéletes egy jó kis őszi finomsághoz. Ez a leveles almás fonat zseniális találmány, pikk-pakk összeállítható, nem igényel sem rutint, sem kézügyességet, mégis nagyon ínycsiklandó – csak kész leveles tészta és alma kell hozzá, néhány kis kiegészítő, és 10 perc munkával mehet is a sütőbe.
A fonat valójában nem fonat, csak látványra, valójában a tészta közepére kerül a töltelék, majd az oldalsó részen ferdén csíkokra kell vágni a tésztát, és egész egyszerűen visszahajtani – gyerekjáték! Az alma alá érdemes kekszmorzsát vagy darált diót szórni, de kevés zabpehely is megteszi, a lényeg, hogy legyen vaalmi, ami felszívja az alma szaftját, az ízesítés pedig lehet egészen natúr, de meg is bolondíthatjuk kissé fűszerekkel – itt citrom, vaníliás cukor és pici gyömbér került az almára, de jól passzol hozzá a fahéj, a mézeskalács fűszerkeverék vagy az őrölt szegfűszeg is, gazdagíthatjuk mazsolával, aszalt áfonyával, akár durvára vágott dióval, mogyoróval is – amihez épp kedvünk van, mindegyikkel finom lesz. 😉
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: Az almákat meghámozzuk – vagy akár rajta is hagyhatjuk -, kicsumázzuk, és vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk a citrom kifacsart levével, összeforgatjuk.
A leveles tésztát kiterítjük a sütőpapírral együtt, gondolatban 3 egyforma részre osztjuk, és a középsőt meghintjük a kekszmorzsával vagy darát dióval, ráhalmozzuk az almát. Erre ráreszeljük a megtisztított gyömbért, meghintjük a vaníliás cukorral.
A tésztát két oldalon ujjnyi vastagon ferdén bevágjuk, majd két oldalról felváltva a töltelékre hajtogatjuk a tésztacsíkokat, a fölső és az alsó végeket visszahatjuk.
A süteményt az elhabart tojással lekenjük, meghintjük egy kis cukorral, és a sütőpapír segítségével egy tepsire átemeljük. 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 25 perc alatt aranyszínűre sütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd szeletelve tálaljuk.