Írd be, mit keresel:

Libaleves apróhúsból – fűszeresen, finoman

A Márton-napi hagyományokat követve egy egyszerű leves készült, sok zöldséggel. Azoknak ajánlom, akik nem akarnak egész libát venni, de a hagyomány jegyében azért készítenének valamilyen libás fogást. Melengető, finom, sűrű...

Cookta - 2023.11.10.
Libaleves apróhúsból – fűszeresen, finoman

Nem mindig egyszerű a libahús beszerzése ebben a szezonban, de szárnytő és zúza azért akad a henteseknél. Kevésbé népszerű darabok, pedig tökéletes egy fűszeres, forró leveshez, ráadásul kiadós is. A hús nagyját leszedtem a csontról, a zúzát apró darabokra vágtam.

A levesbe a szokásos zöldségeken kívül került egy kis bacon, amitől még teltebb lett az íze, valamint pár apróbb fej gomba, ami nagyon jól illik bele. Ami pedig a fűszerezését illeti, a bors és a fokhagyma mellett dobtam bele egy kis babérlevelet, illetve pár szem borókabogyót, amitől elképesztően finom ízt kapott, de egyáltalán nem lett tolakodó. Ajánlom mindenkinek!

Forrás: Kard Éva

Libaleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg liba apróhús
  • 6-8 db libazúza
  • 10 dkg császárszalonna
  • 20 dkg gomba
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db petrezselyemgyökér (fehérrépa)
  • 1 kisebb darab zeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2-3 db krumpli
  • 1 teáskanál liszt
  • 5-6 db szemes bors
  • 3 db borókabogyó
  • 2 db babérlevél

Elkészítés: A húst és a zúzát vágjuk fel kisebb kockára. A császárszalonnát vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.

Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott szalonnát, majd kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd szép színt kapni, adjuk hozzá a felkockázott húst és a zúzát, majd pároljuk fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk még pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd tegyük bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot, a borókabogyót, és ízlés szerint sót.

Ezután forraljuk fel, majd kisebb lángon addig főzzük a levest, míg a hús és a zöldségek már majdnem készre főttek.

Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, kisebb gombafejeket, és a kockára vágott krumplit, és főzzük készre a levest. Ha szükséges, ekkor még önthetünk hozzá egy kevés vizet, és utána ízesíthetünk…

Forrás: Kard Éva

Tálaláskor az elkészült levest merjük tányérokba, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.