A Márton-napi hagyományokat követve egy egyszerű leves készült, sok zöldséggel. Azoknak ajánlom, akik nem akarnak egész libát venni, de a hagyomány jegyében azért készítenének valamilyen libás fogást. Melengető, finom, sűrű...
Nem mindig egyszerű a libahús beszerzése ebben a szezonban, de szárnytő és zúza azért akad a henteseknél. Kevésbé népszerű darabok, pedig tökéletes egy fűszeres, forró leveshez, ráadásul kiadós is. A hús nagyját leszedtem a csontról, a zúzát apró darabokra vágtam.
A levesbe a szokásos zöldségeken kívül került egy kis bacon, amitől még teltebb lett az íze, valamint pár apróbb fej gomba, ami nagyon jól illik bele. Ami pedig a fűszerezését illeti, a bors és a fokhagyma mellett dobtam bele egy kis babérlevelet, illetve pár szem borókabogyót, amitől elképesztően finom ízt kapott, de egyáltalán nem lett tolakodó. Ajánlom mindenkinek!
Hozzávalók:
Elkészítés: A húst és a zúzát vágjuk fel kisebb kockára. A császárszalonnát vágjuk fel apróra. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd ízlés szerint daraboljuk fel.
Egy edénybe tegyük bele az apróra vágott szalonnát, majd kezdjük el zsírjára sütni. Amikor már kezd szép színt kapni, adjuk hozzá a felkockázott húst és a zúzát, majd pároljuk fehéredésig. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pároljuk még pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, és keverjük alaposan össze. Végül öntsük fel annyi vízzel hogy bőven ellepje, majd tegyük bele a vöröshagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, az egész borsot, a borókabogyót, és ízlés szerint sót.
Ezután forraljuk fel, majd kisebb lángon addig főzzük a levest, míg a hús és a zöldségek már majdnem készre főttek.
Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, kisebb gombafejeket, és a kockára vágott krumplit, és főzzük készre a levest. Ha szükséges, ekkor még önthetünk hozzá egy kevés vizet, és utána ízesíthetünk…
Tálaláskor az elkészült levest merjük tányérokba, és úgy kínáljuk.