A különféle ázsiai tésztáknak se szeri, se száma, közülük is az egyik legkedveltebb a kínai pirított, szójával és zöldségekkel átsütött változat. Sajnos azonban a kis kínai kifőzdékben többnyire nagyon szegényes, csak a legolcsóbb zöldségek találhatóak benne, elvétve. Ha szeretitek, érdemes otthon elkészíteni – gyors, kiadós és sokkal finomabb!
A kínai kifőzdékben sokan csak köretnek kérik a pirított tésztát, pedig önmagában is kiadós fogás lehetne. Nálunk azonban többnyire – és persze tisztelet a kivételnek – csak hagyma, némi káposzta és répa kódorog benne, „egyenízű” sós és olajos, nem túl megnyerő fogás. Kevés munkával, kis fűszerrel és némi szeretettel sokkal izgalmasabb változat készíthető belőle otthon.
A pirított tészta gyakorlatilag bármilyen húst és zöldséget elbír, kinek mi van éppen otthon. Most színes paprika, répa és egy kevés bébispenót került bele, húsként pedig vékonyra vágott marha, de csirkével, pulykával is elkészíthető. A lényege a fűszerezés, ami klasszikusan szója, fokhagyma, gyömbér, ezek együtt nagyon jól működnek. A marhahús miatt most egy kis balzsamecet is került bele, hogy kellően porhanyóssá tegye a húst, de ízben is nagyon jól passzol ehhez a kiadós és gyors fogáshoz.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A húst kétujjnyi hasábokra vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Tálba tesszük, meglocsoljuk 2 evőkanál szójaszósszal, és félretesszük, amíg a többi alapanyagot előkészítjük.
A répát megtisztítjuk, lereszeljük, a paprikát vékony csíkokra vágjuk, az újhagymát felkarikázzuk. A fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk. Közben a tésztát sós, forró vízben megfőzzük, leszűrjük.
Egy wokban vagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, rádobjuk a húst, kevergetve 1-2 percig sütjük, felöntjük az alaplével és a balzsamecettel, és 2-3 percig pároljuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát és az újhagyma fehér részét, meghintjük a cukorral, átforgatjuk, majd pár perc után a zöldségeket is hozzáadjuk. Meglocsoljuk a maradék szójaszósszal, majd hozzáadjuk a tésztát is, és 2-3 perc alatt összesütjük.
Tálalás előtt meghintjük az újhagyma zöldjével, ízlés szerint csilipaprikát is tehetünk bele vagy kínálhatunk mellé az asztalnál.