Teljesen természetes, tisztán növényi és nagyon hatékony rostforrás az útifűmaghéj, ami nagyon jótékony segítség lehet diétázóknak és emésztési gondokkal küzdőknek. Eltelít, javítja az emésztést, és elég belőle napi egy teáskanálka!
Íztelen, szagtalan, észrevétlenül eltűnik a reggeli turmixban, mégis csodásan jótékony hatása van az útifűmaghéjnak. A Psyllium – útifű – termésének héja, és valójában egy teljesen természetes, koncentrált rostanyag, aminek több mint 80 %-a emésztetlenül átvándorol az emésztőcsatornán, viszont képes a saját térfogatához képest hússzoros mennyiségű folyadékot megkötni. Ennek első áldásos hatása, hogy laktat, miközben kalóriát nem tartalmaz, zselés, kocsonyás anyagot képez, és a bélrendszerbe jutva serkenti, könnyíti az emésztést, elmulasztva így a székrekedést, sőt a méreganyagokat, lerakódásokat is kipucolja a belekből, így megkönnyítve a különféle vitaminok, nyomelek felszívódását a bélfalon keresztül.
Nagyon fontos, hogy kevés is elég belőle és mindig sok folyadékot kell fogyasztani mellé, az ideális adagolás reggel 1 teáskanálnyi 1,5-2 dl vízbe vagy gyümölcslébe, turmixba vagy smoothie-ba, és a délelőtt folyamán még érdemes odafigyelni a bőséges folyadékbevitelre. Jó hír, hogy szorulásos gondokkal küszködő gyerekeknek is adható 3 éves kortól, és mivel se színe, se íze, se szaga, észre sem fogják venni, viszont sokat könnyítünk a napi rutinjukon.
Akik diétához használják, azoknak jó tudni, hogy a hasonlóan a chiamaghoz, az útifűmaghéj nagyon jó zselésítő, sűrítő, így gyümölcslevekkel, gyümölcspürékkel kikeverve egészséges desszert is készíthető vele, de leveseket, főzelékeket is sűríthetünk vele, sőt tojás helyett süteményekbe is jól használható!