Gondolom, nem csak nálunk állandó alapanyag a csirkemell, és valljuk be, néha azért kihívás izgalmasan és finoman elkészíteni. Most viszont sikerült, és nagy sikert aratott. Dobjuk fel az unalmas csirkemellet finom brokkoliszósszal és kuszkusszal!
Kivételesen volt egy kicsit több időm, és az unalmas csirkemellet fel akartam dobni valamivel. Körülnéztem a hűtőben, és azt használtam fel, amit már muszáj volt. 🙂 Nagyon finomra sikerült, és kivételesen nem is szárítottam ki a húst.
Nem időigényes egyébként, gyorsan elkészül az egész, még akkor is, ha három különféle dolog készül egyszerre – és nagyon jól is passzol egymáshoz a sült hús, a brokkoliszósz és a zöldséges kuszkusz.
Hozzávalók 4 főre:
Elkészítés: A kuszkuszt egy tálba tesszük, felöntjük annyi forró vízzel, hogy egy ujjnyival ellepje. Lefedjük, 10 percig állni hagyjuk.
A gombát kétcentis darabokra, a kápiát kis kockákra vágjuk. Serpenyőben olívaolajat hevítünk, először rászórjuk a paprikát és a gombát. Pár percig pirítjuk, majd félretesszük, papírtörlővel kitöröljük a serpenyőt.
Ismét kevés olívaolajat öntünk bele. A tojásokat elhabarjuk, rántottát sütünk belőle, levesszük a tűzről. A kuszkuszt villával átforgatjuk, a gombás kápiával együtt a tojáshoz keverjük, alaposan összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk, felhasználásig melegen tartjuk.
A brokkolit rózsáira szedjük. Lobogó sós vízbe tesszük, puhára főzzük. Leszűrjük, a főzővízből 2 dl-t félreteszünk. Ugyanebbe a lábosba 1 evőkanál olívaolajat öntünk. Visszatesszük a brokkolit, pár percig kevergetjük. Rászórjuk a keményítőt, felöntjük a főzőlével és a tejszínnel, belereszeljük a sajtot. Közepes lángon addig főzzük, míg a brokkoli szinte teljesen szétesik, a mártás besűrűsödik. Ekkor belereszelünk egyötöd szerecsendiót, megsózzuk, alaposan megborsozzuk. Keverjük meg többször, mert könnyen leég.
A csirkemellek kis lebenyét levágjuk. Bedörzsöljük sóval, borssal, (füstölt) pirospaprikával. Közepes lángon, egyszer megfordítva kb. 8-10 perc alatt megsütjük. Közben időnként egy lapáttal lenyomjuk, hogy a közepe is megsüljön, de ne száradjon ki. Végül kicsit magasabb lángon mindkét oldalát pirosra sütjük.
Tálaláskor pohárba nyomkodjuk a kuszkuszt, megfordítva tányérra borítjuk. Mellékanalazunk a szószból, erre helyezzük a másfél centis szeletekre vágott húst.