Krémes, édes, illatos, mégis egészséges, szuper melengető reggeli vagy akár vacsora is lehet a köles és a sütőtök találkozásából készülő kása. Oroszországban nagy hagyománya volt sósan és édesen is, és érdemes ellesni, mert jótékony és tápláló étel a hűvös napokra.
A köles valamikor régen alapélelmiszerünk volt, aztán valahogy kikopott, és mostanában leginkább csak azok fogyasztják, akik igyekszenek egészségtudatosan élni. A köles gluténmentes, könnyen emészthető, magas rostartalmú, és a gabonák közül kevés kalóriát tartalmaz, 70%-a lassan felszívódó szénhidrát, így diétában is ideális.
A régi orosz receptek tanúsága szerint a gömbölyű tökök tetejét levágták, magjait kikaparták, megtöltötték kölessel és tejjel, majd a tetejét visszatéve kemencében megsütötték, tálaláskor pedig a tökhéjból kikanalazták a tökkel összesült-főtt köleskását. A mi receptünk jóval egyszerűbb és gyorsabb, készíthető vegán változatban is, a fűszerezése pedig ízlés szerint személyre szabható.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kölest szűrőbe tesszük, és folyó víz alatt alaposan megmossuk, majd lecsöpögtetjük. Száraz lábasba tesszük, tűzre téve 1-2 percig pirítjuk, majd felöntjük a tejjel, hozzáadjuk a sütőtököt, a mézet és a sót, majd a fűszereket és a mazsolát is, összekeverjük, és takarékra véve kb. 15 percig főzzük, amíg a köles felszívja az összes folyadékot és kellően megpuhul.
A legvégén hozzáadjuk a vajat vagy a kókuszzsírt, összekeverjük, és lefedve még 5 percet pihentetjük, majd tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk aprított dióval, mandulával, vagy meglocsolhatjuk (növényi) joghurttal is.