A fűszeres forralt bor a tél egyik csodája, csak hát sajnos nem kortyolgathatjuk mindig, Csalóka jószág, nagyon könnyen a fejbe száll – de csokis sütibe téve már nincs alkoholtartalma, viszont marad az illata és a zamata!
A vörösbor és az étcsoki jó barátsága ma már ismeretes tény, és sütiben is nagyon jól passzolnak egymáshoz. Ha pedig egy kis télies, mézeskalácsos fűszerkeverékkel is felturbózzuk a tésztát, akkor olyan, mintha forralt boros lenne a csokis süti. Egyszerű kevert tészta, a sok vajnak és csokinak köszönhetően jó puha és szaftos, a tetején a máz csupa selymesség, ha pedig fokozni akarjuk az élvezeteket, egy kis ropogós dióval vagy mogyoróval is megszórhatjuk a tetejét.
Ha valaki esetleg még nem szerezte be a varázsos illatú mézeskalács-fűszerkeveréket, az otthon is elkészítheti, persze ehhez elég sokfajta őrölt fűszerre van szükség, nem véletlenül kapható keverékben. Viszont ha magunk készítjük, annak az is előnye, hogy feltöltjük a fűszerpolcot, és nem kell mindet felhasználni a keverékhez, mert az elhasználhatatlanul hatalmas mennyiség lenne…
Ha egyszerűbb, akkor a kész fűszerkeverék is tökéletes, és sokféle módon használható, nem csak mézeskalácshoz és ehhez az isteni csokis sütihez!
Hozzávalók:
A csokis sütihez:
A mázhoz:
Elkészítés: A tésztához a csokoládét tálba tördeljük, gőz fölött megolvasztjuk. A lágy vajat keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a porcukrot és a vaníliás cukrot, és elektromos robotgéppel jó habosra keverjük. Hozzáadjuk egyenként a tojásokat, majd a megolvasztott csokoládét és a vörösbort, ezekkel is simára keverjük. Hozzászitáljuk a lisztet, a kakaóport és a sütőport, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, és simára keverjük.
Sütőpapírral bélelt kisebb tepsibe simítjuk, 175 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 25-30 perc alatt megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, majd a sütőből kivéve hűlni hagyjuk.
A mázhoz a csokoládét tálba tördeljük, hozzáadjuk a vajat, és gőz fölött megolvasztjuk, majd a borral és fűszerkeverékkel simára keverjük. A kihűlt süti tetejére simítjuk, ízlés szerint megszórjuk aprított dióval vagy mogyoróval, és kockára vágva tálaljuk.