A sütőtököt nagyon szeretjük, többféleképpen szoktam is készíteni, de rántani még nem rántottam ki soha. A napokban, mivel éppen volt itthon egy közepes méretű sütőtök jó hosszú nyakkal, gondoltam, mit is veszíthetek, és már hozzá is láttam...
Ehhez a recepthez – de szerintem a legtöbb sütőtökös ételhez is – érdemes a hosszú nyakú, kisebb hasú példányt választani, ez könnyebben kezelhető, jól hámozható és szeletelhető, a magos rész már kicsit macerásabb, de levesnek az is tökéletes.
A rántott sütőtökhöz a zsemlemorzsát összekevertem pár evőkanál szezámmaggal, és az előzőleg besózott tökszeleteket duplán paníroztam, majd bő olajban sütöttem ki. A dupla panírnak köszönhetően kívül ropogós, belül pedig finom puha lett az elkészült tök, és az olajat egyáltalán nem szívta magába, és meg kell mondjam, a férfiak körében is sikert aratott, pedig azt gondoltam, meg sem kóstolják…
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtök hosszú részét vágjuk fel kb. 0,5 cm-es korongokra, a maradék részét vágjuk ketté, vájjuk ki a magokat, majd vágjuk fel szintén 0,5 cm-es szeletekre. Enyhén sózzuk, és hagyjuk legalább fél órát állni, mielőtt bepaníroznánk.
A tojásokat üssük fel egy tálba, adjuk hozzá a hideg tejet, egy nagy csipet sót, és alaposan keverjük össze. A zsemlemorzsát öntsük egy tálcára, adjuk hozzá a szezámmagot, és keverjük össze. Egy tálcára tegyünk pár evőkanál lisztet.
A sütőtökszeleteket forgassuk bele a lisztbe, a felvert tojásba, a szezámmagos zsemlemorzsába, majd újra a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába. Én duplán paníroztam, de ízlés szerint egyszer is elegendő beleforgatni a lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába.
Az olajat hevítsük fel, helyezzük bele a bepanírozott tökszeleteket, és kisebb lángon, többször átfordítva süssük szép pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból papírtörlőre.
Tálalás előtt hagyjuk kicsit hűlni, majd úgy kínáljuk. A dupla panírozásnak köszönhetően kívül jó ropogós, belül a sütőtök pedig finom puha.