A csokoládé, a körte és a mogyoró hihetetlenül jól passzolnak egymáshoz, főleg ha sikerül édes, lédús és aromás körtéhez jutnunk. Omlós tésztával, főzött csokis krémmel és egy kis mogyorós morzsával isteni pitét süthetünk belőle!
A több réteg több munka, de hatalmas élmény is a végeredmény, és összességében egyáltalán nem bonyolult, legalábbis ennél a pitetortánál, mert mindegyik fázis egyszerű és gyors, csak hát kicsit összetettebb, de az ilyen mennyei házias sütemények meg is érdemlik a kicsit nagyobb figyelmet.
Az alapanyagai nagyon egyszerűek, egyedül a mogyoróra érdemes odafigyelni, mert ez frissen pirítva a legfinomabb, de ez is nagyon könnyen elkészíthető: a törökmogyorót egy tepsire téve 10-12 perc alatt 180 fokos sütőben illatosra pirítjuk, majd konyharuha vagy papírtörlő segítségével ledörzsöljük a héját, ha már egy kicsit hűlt, majd késsel vagy robotgéppel durvára aprítjuk. Pici részlet, de még sokkal finomabb így ez a csodasüti!
Hozzávalók:
A tésztához:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tésztához a lisztet a porcukorral, a fahéjjal és a csipet sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a felkockázott hideg vajat, alaposan, de gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a tojásokat, és összedolgozzuk, ha szükséges, még egy kevés lisztet adunk hozzá, és gombóccá formázva, kissé lelapogatva frissentartó fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük legalább fél órára.
Közben a töltelékhez a vajat és a tej felét egy lábasban összemelegítjük, hozzáadjuk a kakaóport és a porcukrot, simára keverjük, majd hozzáöntjük a maradék tejjel csomómentesre kevert kukoricakeményítőt, és pár perc alatt sűrűsödésig főzzük. A körtéket meghámozzuk, kicsumázzuk, vékony szeletekre vágjuk.
A pihentetett tésztát enyhén lisztezett sütőpapíron vékony körlappá kinyújtjuk, és egy kb. 28 centis piteformába átemeljük, finoman lenyomkodjuk, a peremét eligazgatjuk. A krémet ráöntjük, elsimítjuk, kirakjuk a körteszeletekkel, a felesleges tésztaperemet levágjuk vagy finoman ráhajtogatjuk a töltelékre. 180 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett 20 percet sütjük.
Közben a tetejére a vajat, a lisztet és a vaníliás cukrot összemorzsoljuk, a mogyorót is hozzáadjuk, és az elősütött pite tetejére morzsoljuk, és még 12-15 percre visszatoljuk a sütőbe.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.