Írd be, mit keresel:

Hogyan válasszunk focicipőt?

Ez egy olyan kérdés, ami rengeteg alkalommal felmerül a labdarúgás során. Több szempontot is figyelembe kell venni a vásárlásnál. Az egyik ilyen például az, hogy mégis milyen pályán fogunk játszani. A focicipők nevében sokszor találkozhatunk kétbetűs rövidítésekkel, de a különböző típusok mégis hol használhatók?
Cookta - 2023.11.15.
Hogyan válasszunk focicipőt?

A focicipők hatalmas világa

Ma már egyáltalán nem olyan egyszerű a választás, mint évtizedekkel ezelőtt. Ennek több oka van, az egyik az, hogy könnyedén el lehet veszni a hatalmas kínálatban. Elég csak megnézni a Királysportbolt focicipő felhozatalát és máris láthatjuk, hogy mivel van dolgunk a gyakorlatban. 

Gyakran első ránézésre nem is látszik, hogy mi a valódi különbség két cipő között. Ezért is fontos, hogy odafigyeljünk az egyes jelölésekre. Ismerős lehet a TF, IN és FG a lábbelik nevében, de hogy pontosan mit jelentenek, az már egy teljesen másik kérdés. Alapvetően három nagy csoportra lehet bontani a focicipőket: természetes füvön, műfüvön és teremben használatos lábbelikkel találkozhatunk. A három nagy csoporthoz több betűjel is tartozik, mivel azokon belül is lehetnek különbségek. Sőt, csak hogy még nehezebb legyen a helyzet, vannak olyan focicipők, amelyek egyfajta átmenetet biztosítanak két nagy csoport között.

Az egyik leggyakoribb cipőtípus az FG, amit természetes talajon kell használni. A stoplik fixek rajta, nem cserélhetőek, száraz körülmények között érdemes felhúzni. A következő a HG, amin szintén fix stoplik vannak. Nagyon száraz, kemény, természetes füvön hozza ki magából a maximumot. Kicsit alacsonyabbak rajta a stoplik, de több található rajta, így nagyobb ütéscsillapítást biztosít a viselőnek.

Idetartozik még az SG, ami a csavaros stoplis cipőt jelenti. Tökéletes választás felázott, vizes, természetes füves talajra, ahol megfelelő tapadást tud biztosítani.

Mi a legjobb választás műfűre?

A sor a TF cipőkkel kezdődik, amit kimondottan ilyen talajra fejlesztettek ki. Megfelelő tapadást biztosít, a cipő szerkezete ennek megfelelően van megerősítve. Az AG típus sokkal inkább tipikus műfüves focicipő ránézésre. Sok, apró és egyben rövid stopli található a talpon. Ezek egyfajta átmenetet képeznek, mivel száraz, természetes fűvel borított pályán is lehet őket jól használni.

Érdemes vásárlás előtt alaposan átgondolni, hogy műfűre, természetes fűre vagy mindkettőre akarjuk-e használni a cipőt.

A teremben nem maradunk magunkra

Ha ilyen focicipőt keresünk, akkor az IN vagy IC jelöléseket kell keresni. Itt már nincsenek stoplik, mivel a cipők talpa sima felületű. Parketta és műanyag borításon ideális használatot biztosít. Az IC és IN között valójában nincs különbség, csupán a két legnagyobb sportszergyártó különbözőképpen jelöli a saját teremcipőiket. 

További besorolásokat is találhatunk, mivel a Nike és az Adidas is megkülönböztet profi, félprofi, félamatőr és rekreációs cipőket is. Ezt a lábbelik nevében egyértelműen jelzik.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.