Hogy mitől lesz ételmentő – és olykor életmentő – egy szósz? Attól, hogy élvezetessé teszi a kicsit unalmas, jellegtelenebb ételt vagy akár túlsütött, kiszáradt húst, új életre kelti a tegnapi sültet. Szaftos, krémes, fűszeres, és nemcsak szósznak, hanem mártogatósnak is remek ez a három recept.
Nem mindennap van időnk és kreativitásunk, hogy nagyot alkossunk a konyhában, van, hogy csak pár szelet húst, halat vagy sajtot sütünk ki gyors megoldásként, vagy épp szeretnénk felhasználni az előző napi sült maradékát. Egy gyors szósszal ilyenkor nagyot lehet varázsolni, egészen felvidítja a fűszeres mártás az unalmasnak gondolt vagy épp túlsütött és kiszáradt ételt, esetleg a fagyasztóból kikapott és kisütött rántott gombát, sajtot, halrudacskát, csirkefalatokat vagy falafelt.
Ezzel a 3 villámgyors szósszal nem foghatunk mellé. A tartár, az édes csili és a gíroszokból ismert mediterrán kebabszósz natúr és bundás sültekhez is remek, az egyik édes és csípős, a másik selymes és pikáns, a harmadik friss és aromás – mindegyik tele van ízzel, illatokkal, ráadásul általában minden megtalálható hozzájuk a hűtőben és a fűszerpolcon.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kaprit és az uborkát finomra vágjuk vagy késes robotgépben darabosra aprítjuk, a petrezselymet finomra vágjuk, és az összes többi alapanyaggal összekeverjük. Jót tesz neki, ha áll egy félórát, de akár azonnal is tálalható.
Hozzávalók:
Elkészítés: 2 dl vizet egy kis forralóban tűzre teszünk, hozzáadjuk a cukrot és a borecetet, felforraljuk, hozzáadjuk a csilit és a ketchupot, simára keverjük. Az étkezési keményítőt egy egész pici vízzel simára keverjük, a csilis keverékhez öntjük, és kevergetve sűrűsödésig főzzük. Langyosan vagy hidegen kínáljuk húsok, halak, sajtok mellé.
Hozzávalók:
Elkészítés: Az uborkát lereszeljük, kinyomjuk a levét, tálba tesszük, hozzáadjuk az összes többi alapanyagot, alaposan átkeverjük. 15-20 perc pihenés után még intenzívebb és finomabb, de akár azonnal is tálalhatjuk.