Írd be, mit keresel:

Céklás pesto – szemvidító téli kence szendvicskrémnek, tésztaszósznak

A pesto régi jó barátunk, legyen akár zöld bazsalikomos vagy piros aszalt paradicsomos, villámgyorsan tésztaszósszá alakítható egy kis tejszínnel. Nincs ez másként a céklás pestóval sem, ami számtalan módon feldobhatja ételeinket.

Cookta - 2023.11.16.
Céklás pesto – szemvidító téli kence szendvicskrémnek, tésztaszósznak

A cékla a téli zöldségkínálat egyik legolcsóbb és legegészségesebb darabja, nyersen, sütve, főzve is nagyon sokoldalúan használható. Szendvicskrém korábban is készült már nálunk belőle fetával, de most sajt nélkül, dióval mixeltük krémes pestóvá. Igazi mindenmentes vegán kence, magában is finom, de persze gazdagítható reszelt parmezánnal, vagy tovább krémesíthető, lazítható tejszínnel, tejföllel, kókuszkrémmel, ha például tésztára használnánk szósznak.

Nemcsak egészséges és egyszerű, de kimondottan hangulatjavító is, olyan meseszép, meleg a színe. Dió helyett használhatunk tökmagot, napraforgómagot, mandulát is hozzá, a lényeg, hogy jó pépesre, krémesre mixeljük, és ízlés szerint fűszerekkel is tovább variálhatjuk.

Céklás pesto

Hozzávalók:

  • 35 dkg főtt és hámozott cékla
  • 5 dkg dió
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál balzsamecetkrém
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A diót száraz serpenyőbe tesszük, és folyamatos kevergetés mellett illatosra pirítjuk, majd késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a felaprított fokhagymát, a citrom reszelt héját és a balzsamecetkrémet, és 2-3 perc alatt egészen krémesre mixeljük, míg teljesen eltűnik benne a dió és a fokhagyma. Hozzáadjuk az olajat, sót és frissen őrölt borsot, és tovább keverjük, amíg a krém teljesen felveszi az olajat.

Szendvicskrémként, tésztaszószként, sült hús, hal vagy sajt mellé mártásként, fasírt vagy húsgolyó mellé mártogatósként tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.