A pesto régi jó barátunk, legyen akár zöld bazsalikomos vagy piros aszalt paradicsomos, villámgyorsan tésztaszósszá alakítható egy kis tejszínnel. Nincs ez másként a céklás pestóval sem, ami számtalan módon feldobhatja ételeinket.
A cékla a téli zöldségkínálat egyik legolcsóbb és legegészségesebb darabja, nyersen, sütve, főzve is nagyon sokoldalúan használható. Szendvicskrém korábban is készült már nálunk belőle fetával, de most sajt nélkül, dióval mixeltük krémes pestóvá. Igazi mindenmentes vegán kence, magában is finom, de persze gazdagítható reszelt parmezánnal, vagy tovább krémesíthető, lazítható tejszínnel, tejföllel, kókuszkrémmel, ha például tésztára használnánk szósznak.
Nemcsak egészséges és egyszerű, de kimondottan hangulatjavító is, olyan meseszép, meleg a színe. Dió helyett használhatunk tökmagot, napraforgómagot, mandulát is hozzá, a lényeg, hogy jó pépesre, krémesre mixeljük, és ízlés szerint fűszerekkel is tovább variálhatjuk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A diót száraz serpenyőbe tesszük, és folyamatos kevergetés mellett illatosra pirítjuk, majd késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a felaprított fokhagymát, a citrom reszelt héját és a balzsamecetkrémet, és 2-3 perc alatt egészen krémesre mixeljük, míg teljesen eltűnik benne a dió és a fokhagyma. Hozzáadjuk az olajat, sót és frissen őrölt borsot, és tovább keverjük, amíg a krém teljesen felveszi az olajat.
Szendvicskrémként, tésztaszószként, sült hús, hal vagy sajt mellé mártásként, fasírt vagy húsgolyó mellé mártogatósként tálaljuk.