A sütőtököt gyermekkoromban csak a sütőben megsütve készítettük el, és persze úgyis nagyon finom, de manapság már számtalan formában az asztalunkra kerül. Nálunk nagy kedvenc a sütőtökkrémleves, a sütőtökpüré, de sült libacomb mellé köretként tálalva is.
A hétvégi bevásárlásnál egy szép példány most is a kosaramba került, majd egy hirtelen ötlettől vezérelve fordított pitetortát, tarte tatint sütöttem, sós változatban. A fűszerezése kicsit merésznek tűnhet, de állítom hogy az édes és sós ízek, valamit a fokhagyma és a kakukkfű nagyon, de nagyon jól összeillenek, és a tatin nagyon finom.
Természetesen most is a készen megvásárolható, friss leveles tésztát hívtam segítségül, így gyors és egyszerű is ennek a pitének az összeállítása, és mivel fordítva sül, a sütőtök finom krémes, a tészta pedig jó ropogós lesz.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt vágjuk ketté, vájjuk ki a magokat, hámozzuk meg, majd vágjuk fel kb. 0,5 cm vastag szeletekre. A fokhagymát pucoljuk meg, majd nyomjuk át a fokhagymaprésen, vagy vágjuk fel nagyon apróra. A kakukkfüvet vágjuk fel apróra, a füstölt sajtot reszeljük le.
Ezután tegyük egy tálba a felszeletelt sütőtököt, adjuk hozzá az apróra vágott kakukkfüvet, a préselt fokhagymát, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, csorgassuk rá az olívaolajat, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk kicsit állni, hogy az ízek jól összeérjenek.
Egy 24 cm-es serpenyőben melegítsük habosodásig a mézet, majd vegyük le a tűzről, és helyezzük bele a befűszerezett sütőtöknek a felét. Ezután szórjuk meg a reszelt füstölt sajttal, majd helyezzük rá a maradék sütőtököt.
A leveles tésztát csomagoljuk ki, helyezzük rá a serpenyőre, majd a tésztát tenyérrel, óvatosan nyomkodjuk egy kicsit rá a sütőtökre, végül pedig éles késsel vágjuk körbe. Ezután villával több helyen szurkáljuk meg a tésztát. A serpenyő nyelét csomagoljuk be alufóliába, mielőtt betennénk a sütőbe.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük készre – én légkeverésnél 170 fokon 45 percig sütöttem.
A sütőből kivéve hagyjuk pár percig hűlni, majd helyezzünk a serpenyőre egy tálcát, és egy gyors mozdulattal fordítsuk át a tatint.
Az elkészült tarte tatint rögtön tálaljuk, mert állás közben a sütőtök eláztatja a tésztát.