Írd be, mit keresel:

Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő a Bonduelle 2023-ban

Az előre kitűzött céljait 8%-kal túlteljesítve zárja a 2023-as évet a Bonduelle három hazai gyára. A tavalyi, rendkívül száraz szezonhoz képest idén 30%-kal több kukoricát termeltek a hazai termőföldeken, ami 136 000 tonna kukorica feldolgozását jelenti. Az ebből készült közel 300 millió kukoricakonzerv rekordmennyiségnek számít a Bonduelle gyárak hazai történelmében.
Cookta - 2023.11.21.
Rekordmennyiségű kukoricakonzervet állított elő a Bonduelle 2023-ban

Idei célkitűzéseiket 8%-kal teljesítették túl a Bonduelle hazai gyárai, így a tavalyi 70 éves szárazsági rekordot megdöntő év után 30%-kal több kukoricát voltak képesek termelni és feldolgozni. A 136 000 tonna kukoricából közel 300 millió kukoricakonzerv készülhetett el, ami a vállalat hazai életében az eddigi legjobb eredménynek számít. Magyarország kukoricában világhatalom, az itt termesztett mennyiség túlnyomó része Európa szinte összes országába kerül. A Bonduelle esetében is a termelés 90%-os exportra készül, a hazánkban termelt Bonduelle termékek közel 20 ország fogyasztóihoz kerülnek el. A magyar csemegekukorica fogyasztás 12 millió konzervre becsülhető, mely 3,5 millió háztartással számolva 3,5 kg-ot jelent évente. Ugyanakkor, az Eurostat 2019-es adatai alapján az EU tagállamai közül Magyarország az utolsó helyen áll a napi zöldségfogyasztás tekintetében: a lakosság csupán 30%-a fogyaszt naponta legalább egyszer zöldséget.

A 2023-as rekordtermelés mindenképpen jó hír a magyar vásárlók számára is, különösen a rendkívül aszályos tavalyi év után. A magas hazai infláció okozta kiskereskedelmi csökkenés természetesen a zöldségkonzerv kategóriájában is látszódik, főleg a 2023-as év első felétől érezhető a piac negatív tendenciája. Bár a konzervzöldségek ára kisebb mértékben növekedett, mint a friss termékeké. A 2022-es szezonban a fémdobozok ára megduplázódott, és a termesztés és feldolgozás alapvető költségelemei is megváltoztak, a műtrágya, a munkaerő, a logisztika és az energia emelkedése ezt az iparágat is érintette, ezekre pedig a piaci szereplők mind áremeléssel reagáltak.

A Bonduelle gyártási stratégiájában továbbra is kiemelt szerepet kap a csemegekukorica, hiszen ez adja az értékesítés közel 60%-át. A csemegekukorica mellett a zöldborsó, valamint a különböző zöldségkeverékek is fontos részei a vállalat termékkínálatának, de az utóbbi időszakban a különböző szószos és natúr babok iránt is megnőtt az érdeklődés. A csemegekukorica terén a szuperédes fajták a legkelendőbbek, így a kínálat 75%-át már ez teszi ki. Az utóbbi időben a hústermékek jelentős árnövekedése következtében, valamint az egészség és az ökológiai szempontok miatt előtérbe kerültek a növényi alapú termékek, főleg a fiatal felnőttek körében. Egyre több az úgynevezett flexitariánus fogyasztó, aki tudatosan kevesebb húst eszik. Ennek az aránya azonban hazánkban és a régióban alig a fele a Nyugat Európai arányokhoz képest.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hiszen a magyar termőtalaj kiválóan alkalmas arra, hogy Magyarország a világ egyik jelentős csemegekukorica termelője legyen. Jelenleg 130 hazai partner földjein termesztünk kukoricát, 10 500 hektáron. Jó viszonyt ápolunk a magyar gazdákkal, ezért 95%-ukkal évről évre megújuló szerződést tudunk kötni.mondta el Szirbek András, a Bonduelle kereskedelmi és marketing igazgatója.

Szirbek András, a Bonduelle kereskedelmi és marketing igazgatója

A Bonduelle statisztikái szerint az elmúlt években folyamatosan nő az érdeklődés a termékeik iránt, így jelenleg a növekvő vásárlói igények kiszolgálásán és környezetvédelmi fejlesztéseken is dolgoznak cégcsoport szinten. Az elmúlt években jelentős beruházásokat hajtottak végre a technológia, a gyártás és az energiafelhasználás területein is, a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe véve. Az idei évben pedig a nagykőrösi és a békéscsabai gyárukban is bővítették a termelési kapacitást, melyek a Bonduelle legmodernebb és leghatékonyabb üzemei közé tartoznak.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.