Írd be, mit keresel:

Isteni palacsintatorta sósan, húsos-zöldséges töltelékkel

Az elmúlt időszakban többször palacsintát sütöttem ebédre, és nemcsak édes töltelékkel, desszertként tálalva, hanem sós változatban is. Egyik kedvencünk volt ez a sós palacsintatorta húsos-zöldséges töltelékkel.

Cookta - 2023.11.26.
Isteni palacsintatorta sósan, húsos-zöldséges töltelékkel

A siker egyik oka valószínűleg az lehetett, hogy nem csak sima palacsinta, hanem tortaformába tettem, egy adag fűszeres tejföllel nyakon öntöttem, és reszelt sajttal megszórva, szép pirosra sütve került az asztalra. A darált húsos töltelékhez ízlés szerint választhatunk zöldségeket, én most a sárgarépa, paszternák és a zöldborsó mellett döntöttem, de nagyon jól variálható, kinek mi áll épp rendelkezésre.

Az elkészült palacsintatortát pedig tálalhatjuk melegen vagy éppen hidegen, mert mindkét változatban nagyon finom és laktató.

Forrás: Kard Éva

Palacsintatorta húsos-zöldséges töltelékkel

Hozzávalók:
A palacsintához:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás (nagy)
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 nagy csipet őrölt fehérbors
  • 4-5 dl szénsavas ásványvíz
  • 2 evőkanál olaj (+ a sütéshez)

A töltelékhez:

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db paszternák
  • 15 dkg zöldborsó
  • 20 dkg gouda sajt
  • 4 evőkanál tejföl
  • őrölt fehér bors
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál olaj

A tejfölös öntethez:

  • 2 dl tejföl (20%-os)
  • 1 db tojás (nagy)
  • egy csipet őrölt fehérbors
  • kisebb csokor snidling
  • 10 dkg guoda sajt a tetejére

Elkészítés: A palacsintához a tojásokat üssük fel egy tálba, keverjük hozzá a sót, a borsot, majd az ásványvíz 2/3 részét. Ezután adjuk hozzá a lisztet, majd keverjük csomómentesre. Keverés közben adjuk hozzá az olajat, és ha szükséges, még a maradék szénsavas ásványvizet is.

A palacsintasütőt vékonyan olajozzuk ki, majd tegyünk bele kb. egy merőkanállal a tésztából, és mindkét oldalát süssük szép pirosra. A maradék palacsintatésztával is így járjunk el, majd tegyük félre amíg elkészül a töltelék.

Forrás: Kard Éva

A lilahagymát, a sárgarépát és a paszternákot pucoljuk meg, majd vágjuk fel mindegyiket apróra. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk kifehéredésig, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg az ételízesítővel, majd lefedve pároljuk kb. 10 percig, majd a fedőt levéve süssük zsírjára a húst, majd hűtsük ki.

A zöldségeket és a zöldborsót enyhén sós vízben, pár perc alatt főzzük roppanósra, majd szűrjük le.

A kihűlt fűszeres húshoz adjuk hozzá az alaposan lecsepegtetett zöldségeket, a reszelt sajtot és a tejfölt, majd keverjük össze. Keverés közben kóstoljuk, és ha szükséges, ízesítsünk utána.

A palacsintákat töltsük meg a töltelékkel, majd helyezzük egymás mellé egy 24 cm-es kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tortaformába.

Az öntethez a tejfölhöz adjuk hozzá a tojást, az apróra vágott snidlinget, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és keverjük alaposan össze, majd egyenletesen csorgassuk rá a tortaformában lévő palacsintára, a tetejét pedig szórjuk meg a reszelt sajttal.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük szép pirosra, majd a sütőből kivéve a formában hagyjuk hűlni.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.