A bundás csirke mindenütt népszerű, bármerre nézzünk is a világban, és bár kimondottan egyszerű ételről van szó, érdemes is erre-arra nézelődni, hogy izgalmas fűszerezési és bundázási tippeket találjuk. Most egy vietnámi változatot próbáltunk, ami őrülten jó, nagyon ropogós és istenien fűszeres, street foodként is nagyon kedvelt, mert egyszerűen elcsipegethető, mártogatóssal falatkának, vendégvárónak, salátával, sült krumplival vagy más körettel főételnek is tökéletes.
A pácolás és a ropogós bunda a titka ennek a csirkének, illetve az, hogy kis falatkákként készül, így pillanatok alatt megsül, a hús pedig finom szaftos marad. Nem kell hozzá semmilyen különösebb alapanyag, egyedül a szezámolaj talán egy kicsit különlegesebb, és ezt nem érdemes kispórolni belőle, mert nagyon aromássá teszi a húst, és bármilyen ázsiai fűszerboltban vagy a szuperek ázsiai hetein beszerezhető, és salátákhoz, wokos ételekhez is nagyon jól használható.
Aki szereti a vastag, ropogós bundát, annak kedvence lesz, érdemes hosszan pácolni, egy egész éjszaka nagyon jót tesz neki, mert sokkal ízesebb és omlósabb lesz, de-2-3 napig is elvan a hűtőben, a bundázás és a sütés pedig pár perc alatt megvan, így akár nagyobb adagot is előkészíthetünk, és kivéve a hűsvösről bármikor pikk-pakk kisüthető ez az abbahagyhatatlan finomság.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A csirkemellet falatnyi darabokra vágjuk. A páchoz a fokhagymát lereszeljük, keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a szójaszószt, a szezámolajat, a borecetet és a cukrot, borsot őrölünk hozzá, felöntjük 1 dl forró vízzel, alaposan összekeverjük, majd beleforgatjuk a csirkemellkockákat, és lefedve legalább 1 órára – de még jobb egy egész éjszakára – a hűtőbe tesszük.
Készítéskor a bepácolt csirkét szűrőben hagyjuk lecsöpögni. A tojásokat egy mélytányérba felütjük, villával felverjük, egy másik tányérban a lisztet a pirospaprikával összekeverjük. Egy serpenyőben másfél ujjnyi olajat felforrósítunk.
A csirkefalatokat alaposan meghempergetjük a lisztben, majd a felvert tojásba, újra a lisztben, és a forró olajba téve, szűrőkanállal időnként megforgatva 2-3 perc alatt jó ropogósra sütjük, majd a szűrőkanállal kiemelve alaposan lecsöpögtetjük, és konyhai papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.
Azon melegében tálaljuk, mártogatóst vagy ízlés szerinti köretet kínálva hozzá.