Írd be, mit keresel:

Hamburger házilag, így az igazi!

Gyengéim a gyorskaják. Hamburgert a közelmúltig nem készítettem itthon, bolti zsemlét nem akartam használni, bolti húspogácsát meg főleg nem. Nemrég megtaláltam a tökéletes hamburgerbuci receptjét, már nem csak hamburgerhez készítem, a gyerekek csak úgy is imádják majszolni. 

Cookta - 2023.11.28.
Hamburger házilag, így az igazi!

A húspogácsához nem találtam normális magyar receptet, mindegyikhez tojás volt, meg zsemle, mint a fasírthoz. Végül az amerikai oldalakat alapul véve nem cifráztam, kötőanyag nélkül is egyben marad az…

Szóval azt gondolom, minden nagyképűség nélkül: sikerült a tökéletes sajtburgert megalkotni. Persze, nem a fogyókúrázóknak, ezt mindenki tudja, de aki az ízekbe szerelmes, és szeretné megérteni, hogy mitől hízott el egy kontinens, az mindenképpen próbálja ki!

Forrás: Hajós Ágnes

Sajtburger

Hozzávalók 6 óriás darabhoz:

  • 6 nagyméretű hamburgerzsemle (recept lejjebb)

A húspogácsához:

  • 60 dkg darált marhahús
  • 5 dkg füstölt, húsos szalonna
  • 1 evőkanál mustár
  • 1,5 evőkanál Worcesteshire-szósz
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

A hamburgerhez:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 paradicsom
  • 2 nagy csemege vagy kovászos uborka
  • 6 szelet cheddar sajt
  • 6 levél saláta
  • mustár, ketchup, Tabasco ízlés szerint

Elkészítés: A szalonnát ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, az apróra vágott, lepirított hagymával, a mustárral, a Worcester-szósszal, az átnyomott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, 6 részre osztjuk, tetszés szerinti méretű pogácsákra formáljuk (én a laposat részesítem előnyben, de akinek az tetszik, lehet fasírt alakú is).

Forró teflonserpenyőben olaj nélkül – vagy még jobb, ha grillrácson – mindkét oldalát kisütjük. Mikor megfordítjuk, rátesszük a sajtszeleteket, hogy ráolvadjon.

A hagymát, paradicsomot, uborkát vékonyan felkarikázzuk, a salátát, ha nagyok a levelek, összetépkedjük.

A zsemléket kettévágjuk, a belső felüket is megsütjük, grillezzük. Az alsó felére nyomjuk a szószok közül, amelyiket szeretjük, rátesszük a sajtos húst, rá a zöldségeket ízlés szerint. Végül ráültetjük a bucik tetejét, rögtön tálaljuk.

Ha ragaszkodunk az amerikai hagyományokhoz, sült krumplit kínálunk mellé. 🙂

Forrás: Hajós Ágnes

Hamburgerzsemle

Hozzávalók 6–9 darabhoz:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 4 dkg olaj
  • 1 tojás
  • 10 dkg joghurt
  • 60 dkg kenyérliszt (BL80)
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás, szezámmag a tetejére

Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a morzsolt élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.

Deszkára borítva ismét átgyúrjuk, 8–9 darabba vágjuk (a fenti recepthez nagyméretű bucik kellenek, a tésztát csak 6 részre osszuk!). Mindegyiket külön átgyúrjuk, cipókat formázunk belőle. Egy sütőpapírral leterített tepsire ültetjük, ismét letakarjuk, és duplájára kelesztjük a bucikat.

200 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeverésesben 180). A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőben aranybarnára sütjük.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.