Gyengéim a gyorskaják. Hamburgert a közelmúltig nem készítettem itthon, bolti zsemlét nem akartam használni, bolti húspogácsát meg főleg nem. Nemrég megtaláltam a tökéletes hamburgerbuci receptjét, már nem csak hamburgerhez készítem, a gyerekek csak úgy is imádják majszolni.
A húspogácsához nem találtam normális magyar receptet, mindegyikhez tojás volt, meg zsemle, mint a fasírthoz. Végül az amerikai oldalakat alapul véve nem cifráztam, kötőanyag nélkül is egyben marad az…
Szóval azt gondolom, minden nagyképűség nélkül: sikerült a tökéletes sajtburgert megalkotni. Persze, nem a fogyókúrázóknak, ezt mindenki tudja, de aki az ízekbe szerelmes, és szeretné megérteni, hogy mitől hízott el egy kontinens, az mindenképpen próbálja ki!
Hozzávalók 6 óriás darabhoz:
A húspogácsához:
A hamburgerhez:
Elkészítés: A szalonnát ledaráljuk vagy nagyon apróra vágjuk, összekeverjük a darált hússal, az apróra vágott, lepirított hagymával, a mustárral, a Worcester-szósszal, az átnyomott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk, 6 részre osztjuk, tetszés szerinti méretű pogácsákra formáljuk (én a laposat részesítem előnyben, de akinek az tetszik, lehet fasírt alakú is).
Forró teflonserpenyőben olaj nélkül – vagy még jobb, ha grillrácson – mindkét oldalát kisütjük. Mikor megfordítjuk, rátesszük a sajtszeleteket, hogy ráolvadjon.
A hagymát, paradicsomot, uborkát vékonyan felkarikázzuk, a salátát, ha nagyok a levelek, összetépkedjük.
A zsemléket kettévágjuk, a belső felüket is megsütjük, grillezzük. Az alsó felére nyomjuk a szószok közül, amelyiket szeretjük, rátesszük a sajtos húst, rá a zöldségeket ízlés szerint. Végül ráültetjük a bucik tetejét, rögtön tálaljuk.
Ha ragaszkodunk az amerikai hagyományokhoz, sült krumplit kínálunk mellé. 🙂
Hozzávalók 6–9 darabhoz:
Elkészítés: A langyos tejben elkeverjük a cukrot és a morzsolt élesztőt, megvárjuk, míg felfut. Összegyúrjuk a többi hozzávalóval, nedves ruhával letakarva duplájára kelesztjük.
Deszkára borítva ismét átgyúrjuk, 8–9 darabba vágjuk (a fenti recepthez nagyméretű bucik kellenek, a tésztát csak 6 részre osszuk!). Mindegyiket külön átgyúrjuk, cipókat formázunk belőle. Egy sütőpapírral leterített tepsire ültetjük, ismét letakarjuk, és duplájára kelesztjük a bucikat.
200 fokra előmelegítjük a sütőt (légkeverésesben 180). A zsemlék tetejét megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal. A sütőben aranybarnára sütjük.