A tapasztalat szerint minden családban van valaki, aki a legfinomabb bejglit süti, és a családot ellátja a kihagyhatatlan karácsonyi süteménnyel. De mindig eljön a pillanat, amikor szeretnénk magunkat kipróbálni: hátha mi sütjük a legjobb bejglit... Ez egy elképesztően jó recept, legfeljebb a tölteléken lehet variálni!
Évente egyszer van reflektorfényben a bejgli, de mégis az egyik legfinomabb sütink, amit senkinek eszébe sem jutna áprilisban, júliusban vagy szeptemberben sütni. Csakis decemberben, karácsonyra, és iszonyatosan igyekszünk, hogy tökéletes legyen.
Forrás: Hámori Zsófia
Nálunk például tökéletes volt ízre, temérdek töltelékkel, de a tészta nem bírta el a gazdag diós és mákos tölteléket, morzsálódott, szétesett, szinte eltűnt a tészta a diós-mákos rétegek között, ügyeskedni kellett szeleteléskor, látványra nem volt tökéletes. Mi mazsolásan szerettük, narancshéjjal ízesítve, de egyes vendégeink nem, nekik nem volt tökéletes. Vendégeskedve találkoztunk gyönyörű, elegáns bejglikkel: szépek és fotogének voltak, illedelmesen csavarodtak, nem repedtek, de nekünk hiányzott a lélek a töltelékből.
Mindenki másképp csinálja, másképp szereti, és ízlésben, családi hagyományban nem is lehet vitázni. Az alábbi recept tökéletesen működik, a tésztával könnyű dolgozni, a töltelék is nagyon finom, krémes, de alakítható ízlés szerint arányban és fűszerezésben. A tésztát érdemes megtartani, nagyon porhanyós és finom, a töltelék mennyisége és fűszererezése viszont módosítható, például aprított aszalt gyümölccsel, kandírozott gyümölccsel, citrom- és narancshéjjal.
Forrás: Hámori Zsófia
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Valamint:
Elkészítés: A tejet meglangyosítjuk, 1 teáskanál cukrot adunk hozzá, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
Forrás: Hámori Zsófia
A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, ügyelve arra, hogy a vaj ne olvadjon meg a kezünk melegétől. Hozzáöntjük a porcukrot, a tojást, a tejfölt és a tejben feloldott élesztőt.
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Gyors mozdulatokkal közepes keménységű tésztát gyúrunk. 26 dkg-os cipókat formázunk a tésztából. Hűtőben lefóliázva 15–20 percig pihentetjük.
Forrás: Hámori Zsófia
Közben elkészítjük a forrázott töltelékeket. A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a mákot, a mazsolát, az őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsát.
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
A diótöltelék hasonló módon készül. A vizet a cukorral feltesszük forrni. Ha forr, a tűzről lehúzva hozzáadjuk a diót, a mazsolát, az őrölt fahéjat, a reszelt citrushéjat, és ha szükséges, kevés zsemlemorzsát.
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Amikor a forrázott töltelékek kihűltek, a megfelelő súlyúra kimérjük. A jó bejglinél a töltelék súlya megegyezik a tészta súlyával.
A pihentetett tésztát kinyújtjuk kb. 22–25 cm-es téglalap formára. A tölteléket a tésztára kenjük egyenletesen, majd feltekerjük a bejglit, a tészta végeit finoman benyomkodjuk a rúd két végén.
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Sütőlemezre tesszük, és 1 tojás + 1 tojássárgája jól eldolgozott keverékével lekenjük, félretesszük kelni és pihenni 15 percre. Amikor a tojás megszáradt a tésztán, még egyszer átkenjük. Villával megszurkáljuk a rudakat.
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
Forrás: Hámori Zsófia
180 fokos sütőben aranysárgára sütjük kb. 30–35 perc alatt. Szeletelve tálaljuk.
Forrás: Hámori Zsófia