Írd be, mit keresel:

Csicseris csirke – tepsisen, fűszeres egytálételnek

Egy omlós sült csirkével nem lehet melléfogni, mindenki szereti, különösen ha a hús szaftosra, a bőre ropogósra sül. Most jó fűszeresen készült, csicseris körettel együtt sütve, alakbarát, kiadós - és egy cseppet sem szokványos.

Cookta - 2023.12.02.
Csicseris csirke – tepsisen, fűszeres egytálételnek

A hüvelyesekből nemcsak leves vagy főzelék készülhet, hanem köretnek is nagyon finomak, megfelelően fűszerezve, némi zöldséggel kiegészítve. A csicseriborsó például remek választás, jó áron kapható konzerv formában, főve, nagyon jól fűszerezhető, laktató és egészséges, rostokban gazdag körete lehet például a tepsis csirkének is, mint az alábbi receptben.

Most sárgarépa került mellé, de készülhet édesburgonyával vagy sütőtökkel is, finom fűszeres, nagyon egyszerűen összeállítható, a sütése felügyeletet nem igényel, viszont kellemesen befűti a konyhát, és isteni illatokkal előlegezi meg a zamatos ebédet.

Csicseris csirke

Hozzávalók:

  • 1 konyhakész csirke
  • 1 nagy konzerv főtt csicseriborsó (800g)
  • 4-5 szál sárgarépa
  • 2 fej hagyma
  • 1 citrom
  • 5 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál morzsolt kakukkfű
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 teáskanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • só, bors

Elkészítés: Egy tálkában a fűszereket – a pirospaprikát, a kakukkfüvet, az oregánót, a fokhagymaport, a koriandert, sót és frissen őrölt borsot – összekeverjük. A keverékből 2 teáskanálnyit kiveszünk, a maradékot 2 evőkanál olívaolajjal és fél citrom levével összekeverjük, majd a csirkét kívül-belül alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal.

A sárgarépát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, a hagymákat meghámozzuk, az egyiket négybe vágjuk, a másikat vékonyan felkarikázzuk. A csicseriborsót leszűrjük, tálba tesszük, hozzáadjuk a hasábokra vágott répát, meghintjük a félretett fűszerkeverékkel, 3 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és alaposan összeforgatjuk.

Egy tepsi aljába elterítjük a felszeletelt hagymát, ráöntjük a fűszeres-répás csicseriborsót, elterítjük, középen helyet alakítva a csirkének. A csirke hasába tesszük a négybe vágott hagymát, és a tepsibe tesszük. A maradék citromot felkarikázzuk, a csirke köré szórjuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, és fóliával jó alaposan lezárjuk a tepsit.

180 fokos sütőbe toljuk, és a csirke méretétől függően 50-60 percig sütjük, majd a fóliát – óvatosan!!! – levéve a csirkét meglocsoljuk a szafttal, majd visszatoljuk, és grill fokozaton szép pirosra sütjük.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.