Egy omlós sült csirkével nem lehet melléfogni, mindenki szereti, különösen ha a hús szaftosra, a bőre ropogósra sül. Most jó fűszeresen készült, csicseris körettel együtt sütve, alakbarát, kiadós - és egy cseppet sem szokványos.
A hüvelyesekből nemcsak leves vagy főzelék készülhet, hanem köretnek is nagyon finomak, megfelelően fűszerezve, némi zöldséggel kiegészítve. A csicseriborsó például remek választás, jó áron kapható konzerv formában, főve, nagyon jól fűszerezhető, laktató és egészséges, rostokban gazdag körete lehet például a tepsis csirkének is, mint az alábbi receptben.
Most sárgarépa került mellé, de készülhet édesburgonyával vagy sütőtökkel is, finom fűszeres, nagyon egyszerűen összeállítható, a sütése felügyeletet nem igényel, viszont kellemesen befűti a konyhát, és isteni illatokkal előlegezi meg a zamatos ebédet.
Hozzávalók:
Elkészítés: Egy tálkában a fűszereket – a pirospaprikát, a kakukkfüvet, az oregánót, a fokhagymaport, a koriandert, sót és frissen őrölt borsot – összekeverjük. A keverékből 2 teáskanálnyit kiveszünk, a maradékot 2 evőkanál olívaolajjal és fél citrom levével összekeverjük, majd a csirkét kívül-belül alaposan bedörzsöljük a fűszeres páccal.
A sárgarépát megtisztítjuk, hasábokra vágjuk, a hagymákat meghámozzuk, az egyiket négybe vágjuk, a másikat vékonyan felkarikázzuk. A csicseriborsót leszűrjük, tálba tesszük, hozzáadjuk a hasábokra vágott répát, meghintjük a félretett fűszerkeverékkel, 3 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és alaposan összeforgatjuk.
Egy tepsi aljába elterítjük a felszeletelt hagymát, ráöntjük a fűszeres-répás csicseriborsót, elterítjük, középen helyet alakítva a csirkének. A csirke hasába tesszük a négybe vágott hagymát, és a tepsibe tesszük. A maradék citromot felkarikázzuk, a csirke köré szórjuk, felöntjük 1,5 dl vízzel, és fóliával jó alaposan lezárjuk a tepsit.
180 fokos sütőbe toljuk, és a csirke méretétől függően 50-60 percig sütjük, majd a fóliát – óvatosan!!! – levéve a csirkét meglocsoljuk a szafttal, majd visszatoljuk, és grill fokozaton szép pirosra sütjük.