Egy recept, ami bárkit levesz a lábáról, és még egészséges is! Glutén-, tejtermék- és tojásmentes, igény szerint cukor- és élesztőmentes, IR-barát pizzás rudak gyorsan és egyszerűen.
Csak ülök itt a gép előtt, és vigyorgok, mint egy gyerek a karácsonyfa alatt, aki pont azt kapta, amire titokban vágyott. Ez a pizzás rúd minden várakozásomat felülmúlta, egyszerűen tökéletes lett! Tudom, hogy szerénytelen ilyet írni, de olyan finom, hogy nem bírok magammal: amikor megkóstoltam, ujjongani tudtam volna az örömtől. Na jó, ujjongtam is, kicsit visszafogottan, kivénhedt bakkecskésen, de mivel senki nem volt itthon, hogy szemtanúja legyen ennek, olyan, mintha meg se történt volna.
Bevallom, egész nap pizzás rudakat ettem. Két pizzás rúd tízóraira, kettő uzsonnára, és igen, még az előre elkészített ebédemet is feladtam a kedvéért, nem bírtam ellenállni neki. Gáz, tudom. De mit tegyen az ember, ha hosszú idő után újra eheti az egyik kedvenc péksüteményét bűntudat nélkül? Falja be mind! Élvezze ki, ugye? Oké, abbahagyom a lelkendezést, és rátérek a tényekre, de közben teljes (és jóllakott) szívemből remélem, hogy aki kipróbálja ezt a receptet, az legalább olyan boldog pillanatokat él majd át, mint amilyeneket én pár órája.
A recept természetesen gluténmentes és laktózmentes, tojásmentes, illetve IR-barát is, mint mindig. Élesztő ugyan van benne, de azoknak sem kell lemaradni az élményről, akik érzékenyek rá. Még nem próbáltam ki élesztőmentesen, de szinte biztos vagyok benne, hogy szódabikarbónával is működik a recept, sőt, valószínűleg könnyebb a kivitelezése. Ha nem ehetsz élesztőt, akkor használj helyette egy csapott kiskanál szódabikarbónát és egy evőkanál almaecetet vagy citromlevet. A cukrot hagyd ki, az csak az élesztő miatt van benne az eredeti receptben. A kelesztés is feleslegessé válik, ha összegyúrtad a tésztát, hagyd állni 10 percet, és utána rögtön kezdheted a nyújtást.
A tészta nagyon könnyen kezelhető, szépen nyújtható, és miután megsült, a szélein ropogós, belül pedig puha lesz. A pizzás „krém” kellemesen fűszeres, de ezt már tetszés szerint lehet variálni, akár édes töltelék is mehet bele. A csavart formához sem kell feltétlenül ragaszkodni, én csináltam néhány csigát, azok is szépek lettek.
A teljes recept töltelékkel együtt 375 gramm IR-ben számolós szénhidrátot tartalmaz, aminek kevesebb, mint egyharmada gyors felszívódású, úgyhogy tízóraira és uzsonnára is tökéletes választás lehet néhány darab pizzás rúd. Nekem végül 35 darab rúd lett a tésztából (illetve néhány egycentis „ficak”, amiket nem számoltam bele), ezzel számolva egy darab pizzás rúd 10,7 gramm szénhidrát.
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Elkészítés: A vizet és az útifűmaghéjat összekeverjük, állni hagyjuk 2-3 percig. Addig kimérhetjük a liszteket és elkészíthetjük a lenmagtojást.
A maghéjas vízhez hozzáadjuk az olajat, a sót, a cukrot, az élesztőt, az aszkorbinsavat és a lenmagtojást, összekeverjük, majd a liszteket is a masszához keverjük, és kézzel addig gyúrjuk, amíg a tészta egynemű nem lesz és elválik a tál falától. Konyharuhával letakarva 45 percig kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit jól elkeverjük, igény szerint adhatunk hozzá egy pici vizet, de anélkül is jó.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Ha letelt a kelesztési idő, két részre osztjuk a tésztát, és az első felét lisztes felületen 3-5 mm vékonyra, téglalap alakúra nyújtjuk (minél szabályosabb, annál jobb). A töltelék felét egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd a rövidebbik felénél fogva félbehajtjuk a tésztát, és kilapogatjuk belőle a levegőbuborékokat. Vigyázzunk, nehogy a krém is kijöjjön velük együtt.
Késsel vagy pizzaszeletelővel hosszában félbevágjuk a tésztát, majd a vágásra merőlegesen felcsíkozzuk. Minél szélesebb a csík, annál puhább lesz a végeredmény, ha ropogós rudakat szeretnél, igyekezz vékony csíkokat vágni. Egyet vagy kettőt csavarunk a csíkokon, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük őket. Igény szerint kis olajjal megkenhetjük, és megszórhatjuk szezámmaggal vagy lenmaggal.
Megismételjük a műveletet a tészta másik felével is.
Betesszük a tepsiket az előmelegített sütőbe, és 20-20 perc alatt aranybarnára sütjük a rudakat. Alul-felül sütéssel sütöttem majdnem végig, az utolsó 5-10 percre azonban hőlégkeverésre váltottam, hogy ropogósabb legyen a rudak széle.
Jó étvágyat hozzá!