Írd be, mit keresel:

Segíts magadon, jobb lesz a karácsony!

A karácsony az elmúlt években valahogy átalakult, mindenki görcsösen igyekszik tökéletessé tenni ezt a napot. Minden és mindenki legyen tiptop, csillogó, illatos, meghitt, áhítatos, jókedvű, mosolygós, ami így együtt, ugye, nonszensz. Egyrészt nem kell a tökéletességre törekedni, másrészt lehet egy kicsit előre készülni, és akkor az ünnepi teendő kevesebb lesz. Ez utóbbihoz adunk néhány ötletet.

Cookta - 2023.12.14.
Segíts magadon, jobb lesz a karácsony!

Tiszta lakás, rendes ház, szépen becsomagolt ajándéközön és csilli-villi karácsonyfa, közben 3-4 fogásos ünnepi vacsora, vendégvárás, vendégjárás, jókedvűen és csinosan, ezt sugallják a karácsonyi reklámok és filmek, de akinek mindezt menedzselnie kell, az tudja, hogy közel sem ennyire rózsaszín a karácsonyi áhítat. Ráadásul az igyekezet stresszt is jelent, ami hibázáshoz is vezethet, vagyis a sok teendő közben tönkremehet az étel, veszekedések pattanhatnak ki, és fuccs a meghitt és áhítatos ünnepi hangulatnak.

Három fontos dologgal azonban nagyon megkönnyíthetjük a karácsonyi készülődést. Na jó, van egy nulladik is, mégpedig az, ha elengedjük azt a hamis elvárást, hogy tökéletesnek kell lennie. Legyen jó és vidám, mosolygós és meghitt, egymásra figyelős – ez már önmagában a tökéletesség. Fontos, hogy

  1. kellően előkészüljünk, ne az utolsó pillanatra hagyjunk mindent
  2. közösen készüljünk, mindenkinek legyen egy kis feladata, legyen az takarítás, díszítés, főzés, így mindenki jobban megbecsüli és sajátjának érzi az ünnepet, és a terhek is eloszlanak
  3. megőrizzük humorérzékünket! Ünnepre és együttlétre készülünk, a jó hangulat mindennek az alapja, ne morgolódjunk és zsörtölődjünk, inkább viccel üssük el az esetleges gondokat, konfliktusokat, fontosabb a meghittség, mint az, hogy tökéletesen egyenes-e a karácsonyfa, vagy hogy szépen van-e felszeletelve a bejgli.

Ami az előkészületeket illeti, csomó dolgot már jó előre elkészíthetünk. Ha rántott halat tervezünk, akkor pédául már vásárlás után bepanírozhatjuk és lefagyaszthatjuk a halat, ugyanígy előkészíthetjük a halászlé macerásabb részét, a hallét, és kihűlés után ez is mehet a fagyasztóba, az ünnepi napon órákat spórolhatunk meg vele. Ha van erkélyünk vagy nagyobb hűtőnk, akkor a töltött káposzta is elkészülhet akár 1 héttel karácsony előtt, vígan elvan a hűvösben, ráadásul jobban összeérnek az ízei.

Forrás: Hámori Zsófia

A bejglit, zserbót, gyümölcskenyeret vagy stollent, a különféle linzertésztás aprósütiket is elkészíthetjük 4-5 nappal korábban, fóliába csomagolva, hűvös helyen még jót is tesz nekik pár nap, és így is kitart a szavatosságuk újévig.

Forrás: Hámori Zsófia

A habkarikákat még korábban is elkészíthetjük, ha jól el tudjuk dugni, és biztosan nem fogynak el karácsonyig, akkor ezeknek már most nekiállhatunk, ahogy a mézeskalácsot is nyugodtan bekeverhetjük ma és megsüthetjük holnap – tökéletes ráhangolódós közös családi program!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.