Írd be, mit keresel:

Gondoljuk át alaposan, mielőtt fuvarosnak állnánk!

A munkaerőhiány az európai országok többségét olyannyira masszívan sújtja, hogy lassan nem lesz, aki kiszolgál minket a boltban vagy elszállítja az árukat A-ból B-be. A fuvaros szakma esetében egyébként olyannyira rossz a helyzet, hogy a jóslatok 2030-ra olyan krónikus munkaerőhiányt vetítenek előre, amilyenre jelenleg nem látszik megnyugtató megoldás.
Cookta - 2023.12.14.
Gondoljuk át alaposan, mielőtt fuvarosnak állnánk!

Bár némi fény felcsillant a tavalyi év végén, amikor az építőipari beruházások befagyasztása miatt sok olyan sofőr felszabadult, akiket az elmúlt időszakban ez a szektor foglalkoztatott. A fiatal utánpótlás pályára lépése azonban még várat magára, mivel ők nem lelkesednek azért, hogy egész héten távol legyenek az otthonuktól. 

Ezért is próbálják a munkaadók impozáns fizetésekkel magukhoz vonzani a minőségi munkaerőt. Egy belföldi gépkocsivezető állás C,E kategóriás jogosítvánnyal rendelkezőknek akár havi nettó 750-800 ezer forintos fizetéssel is együtt járhat. 

Még mielőtt azonban elcsábulnánk ettől az összegtől, lássuk át a teljes képet!

A fizetés csak egy szám, ha szeretnénk belevágni a fuvarozásba, érdemes tájékozódni a szakmában dolgozó ismerőseinktől arról, hogy hogyan zajlik egy munkanap vagy milyen feladatokat kell ellátni a fuvar közben. 

Ha lehetséges, akkor tanácsos még egy próbautat is megtennünk a barátunkkal, hogy a saját bőrünkön tapasztalhassuk meg, miről is van szó igazából, és átélhessük a feladatok fontosságát, illetve a teherautó sofőrök életritmusát. 

Csak így fogjuk tudni ugyanis eldönteni, hogy jól bírjuk-e majd a családtól való távolmaradást, illetve képesek vagyunk-e az önellátásra vagy az azonnali döntéshozásra. Bármikor adódhat ugyanis egy baleset vagy útlezárás, ami miatt nem tudunk tovább haladni az előre eltervezett útvonalon. 

Ha mindenről megbizonyosodtunk, szükség lesz egy “C” kategóriás jogosítványra!

Ahhoz, hogy sikeresen meg tudjunk pályázni egy sofőr állást, elengedhetetlen a „C” kategóriás jogosítvány megléte. Ez ugyan már egy alapfokú iskolai végzettséggel és egy érvényes “B” kategóriás vezetői engedéllyel a tarsolyban a 17 és fél éves életkor betöltése után megszerezhető, de az így kézhez kapott jogosítvánnyal 21 éves korig csak Magyarországon lehet vezetni. Ha nemzetközi karrierre vágyunk, akkor erre nem árt ügyelni.

Végül ne feledkezzünk meg a GKI igazolványról sem!

Hiába rendelkezünk “C” kategóriás jogosítvánnyal, ha nincsen GKI igazolványunk, akkor egyetlen fuvarozó cég sem fog minket alkalmazni. Enélkül a kis plasztik kártya nélkül ugyanis a 3,5 tonnánál nehezebb járművek közúti forgalomban ma már nem vezethetők.

De szerencsére ez is viszonylag egyszerűen megszerezhető, egy pár napos tanfolyamon kell részt venni, hogy elsajátítsuk a szükséges alapképesítést, és ha sikeres vizsgát teszünk utána, akkor pár napon belül kézhez is kapjuk. 

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.