Írd be, mit keresel:

Tangó szelet, amit mindenki szeret

Az egyik kedvencem ez a sütemény, nálunk igazi karácsonyi klasszikusnak számít. A tangó szelet csokis és vaníliás, mutatós és megunhatatlan, úgy emlékszem, gyerekkoromban a tetejére pakolt kis piskótatallérok miatt szerettem nagyon.

Cookta - 2023.12.15.
Tangó szelet, amit mindenki szeret

A lapok sütését sokan macerásnak gondolják, de ez nem így van. Igen egyszerűen és gyorsan megsüthetjük a lapokat, majd a krémmel összeállíthatjuk a süteményt. Nagy előnye, hogy az ünnep előtt már 1-2 nappal megsüthetjük, így legalább az ízek jól összeérnek, és a tetejére pakolt piskótatallér, melyet készen megvásárolhatunk, kellően megpuhul.

Forrás: Kard Éva

Tálalás előtt ízlés szerint szeletelhetjük kisebb kockákra, esetleg hosszabb csíkokra, vagy mint ahogy én is tettem, kiadósabb, nagyobb szeletekre, hiszen nálunk mindenki rajong érte.

Forrás: Kard Éva

Tangó szelet

Hozzávalók egy 20 x 30 cm-es tepsihez:
A tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 1 db tojás
  • 1/2 csomag sütőpor
  • 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 3 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
  • 7 dl tej
  • 20 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 1 csomag piskótatallér
  • 2-3 dkg csokoládé

Elkészítés: A tésztához a lisztet keverjük össze a sütőporral, majd morzsoljuk össze a margarinnal. Ezután keverjük hozzá a porcukrot és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojást és 1 evőkanál tejfölt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen. Ha szükséges, akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt.

Felezzük el a tésztát, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. A tepsi hátlapját zsírozzuk és lisztezzük meg, tegyük rá a kinyújtott lapot, majd villával néhány helyen böködjük meg. A másik tésztával is így járjunk el. Én lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, és a papírral együtt teszem át a tepsire, így egyszerűbb megsütni a lapokat.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem. A sütőből kivéve tegyük a lapot rácsra, és hűtsük ki egészen.

A krémhez a pudingport keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, öntsük hozzá a pudingos keveréket. Ezután állandó keverés mellett pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki egészen.

A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük habosra a margarinnal, majd apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingot.

Az egyik tésztalapot tegyük bele a tepsibe, melynek a hátlapján sütöttük, majd kanalazzuk rá a krém 2/3 részét.
Egyenletesen simítsuk el, helyezzük rá a másik lapot, majd tenyérrel egy kicsit nyomkodjuk le. Ezután kanalazzuk rá a megmaradt krémet, majd szintén egyenletesen simítsuk el.

A krém tetejére ízlés szerint helyezzük rá a piskótatallért, majd olvasztott csokoládéval csorgassuk meg. Ezután tegyük be a sütemény a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.