Az egyik kedvencem ez a sütemény, nálunk igazi karácsonyi klasszikusnak számít. A tangó szelet csokis és vaníliás, mutatós és megunhatatlan, úgy emlékszem, gyerekkoromban a tetejére pakolt kis piskótatallérok miatt szerettem nagyon.
A lapok sütését sokan macerásnak gondolják, de ez nem így van. Igen egyszerűen és gyorsan megsüthetjük a lapokat, majd a krémmel összeállíthatjuk a süteményt. Nagy előnye, hogy az ünnep előtt már 1-2 nappal megsüthetjük, így legalább az ízek jól összeérnek, és a tetejére pakolt piskótatallér, melyet készen megvásárolhatunk, kellően megpuhul.
Tálalás előtt ízlés szerint szeletelhetjük kisebb kockákra, esetleg hosszabb csíkokra, vagy mint ahogy én is tettem, kiadósabb, nagyobb szeletekre, hiszen nálunk mindenki rajong érte.
Hozzávalók egy 20 x 30 cm-es tepsihez:
A tésztához:
A krémhez:
A tetejére:
Elkészítés: A tésztához a lisztet keverjük össze a sütőporral, majd morzsoljuk össze a margarinnal. Ezután keverjük hozzá a porcukrot és a kakaót, majd adjuk hozzá a tojást és 1 evőkanál tejfölt. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, hogy könnyen nyújtható legyen. Ha szükséges, akkor apránként adjunk hozzá még tejfölt.
Felezzük el a tésztát, majd nyújtsuk ki tepsi méretűre. A tepsi hátlapját zsírozzuk és lisztezzük meg, tegyük rá a kinyújtott lapot, majd villával néhány helyen böködjük meg. A másik tésztával is így járjunk el. Én lisztezett sütőpapíron nyújtom ki, és a papírral együtt teszem át a tepsire, így egyszerűbb megsütni a lapokat.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-12 perc alatt világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 10 percig sütöttem. A sütőből kivéve tegyük a lapot rácsra, és hűtsük ki egészen.
A krémhez a pudingport keverjük simára egy kevés tejjel. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd amikor már majdnem forr, öntsük hozzá a pudingos keveréket. Ezután állandó keverés mellett pár perc alatt főzzük sűrűre, majd hűtsük ki egészen.
A porcukrot és a vaníliás cukrot keverjük habosra a margarinnal, majd apránként keverjük hozzá a teljesen kihűlt pudingot.
Az egyik tésztalapot tegyük bele a tepsibe, melynek a hátlapján sütöttük, majd kanalazzuk rá a krém 2/3 részét.
Egyenletesen simítsuk el, helyezzük rá a másik lapot, majd tenyérrel egy kicsit nyomkodjuk le. Ezután kanalazzuk rá a megmaradt krémet, majd szintén egyenletesen simítsuk el.
A krém tetejére ízlés szerint helyezzük rá a piskótatallért, majd olvasztott csokoládéval csorgassuk meg. Ezután tegyük be a sütemény a hűtőbe, hogy a krém kellően megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.