A csirkemell nem számít ünnepi húsfélének, de ha egy kicsit kiköltekeztünk vagy sok embert látunk vendégül, akkor szempont az is, hogy pénztárcabarát legyen a főztünk, és ez nem jelenti azt hogy szegényesnek vagy unalmasnak kellene lennie. A csirkerolád mutatós, finom és elegáns, karácsonykor vagy a szilveszteri hidegtálon is megállja a helyét.
A csigába csavart töltött hústekercs mindig ünnepi hatású, de különösen akkor impozáns, ha sikerül nagyobb tekercset készíteni. Ehhez tökéletes a pulykamell, aminél adott a nagy húsfelület, de csirkemellel sem ördöngösség, ha ügyesen bevágjuk egy élet késsel, majd kihajtjuk, így máris dupla méretet kapunk, amit klopfolással még jócskán növelhetünk, ha pedig a hússzeleteket egy kis átfedéssel egymás mellé kiterítjük, meg is van a tekercshez az alapunk.
A rolád tölteléke most gomba, amit egy tojásos-krémsajtos keverék fog össze és egy kevés reszelt parmezán tesz karakteresebbé, de ízlés szerint gazdagítható más zöldségekkel, fűszerekkel is!
Hozzávalók:
Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, tönkjeik végét levágjuk, folyó víz alatt gyorsan leöblítjük, viszonylag apróra felkockázzuk, és 2-3 evőkanál olívaolajon elkezdjük párolni. Amikor kicsit összeesett, sózzuk, borsozzunk, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, és addig pároljuk, míg elfő a leve, majd a tűzről levéve hűlni hagyjuk.
A tojásokat egy keverőtálba felütjük, sózzuk, borsozzuk, villával jó alaposan felverjük, majd hozzáadjuk a krémsajtot, és ezzel is simára keverjük. Hozzáadjuk a pirított gombát és a reszelt parmezánt, és összeforgatjuk.
A csirkemelleket lapjában bevágjuk, de nem vágjuk át teljesen, kettéhajtjuk, sózzuk, borsozzuk, és két frissen tartó fólia között kiklopfoljuk.
A munkafelületre egy nagyobb alufóliát terítünk, megkenjük olajjal, és ráfektetjük a csirkemelleket úgy, hogy egymást egy kicsit fedjék, és egy nagyobb téglalapot kapjunk. A gombás-tojásos tölteléket egyenletesen rákenjük, a szélekre nem, nehogy kifolyjon, és a fólia segítségével feltekerjük jó szorosan, a végeken szaloncukorhoz hasonlóan megcsavarjuk az alufóliát.
Egy magas falú tepsibe 2 dl vizet öntünk, beletesszük a becsomagolt húst, az egészet alufóliával lezárjuk, és 200 fokon 1 órát sütjük, majd a hőmérsékletet 160 fokra mérsékelve még fél 1,5 órát sütjük.
A sütőből kivéve óvatosan levesszük a fóliát, ha egy kicsit hűlt, akkor a roládról is lefejtjük a fóliát, felszeleteljük és tálaljuk. Kínálhatunk mellé bármilyen mártást, salátát, krumplipürét.
Tipp: Igazán szépen langyosan vagy teljesen kihűlve szeletelhető.