A csokigolyó vagy trüffel az egyik leghálásabb finomság - pofonegyszerű elkészíteni, kevés alapanyag kell hozzá, mindenki örömét leli benne, nagyon jól ízesíthető és variálható, és gasztroajándéknak is tökéletes.
Nagyon csokis, csodásan krémes, a szájban szétolvadó finomság a trüffel, a tejszínnel és különféle aromákkal, fűszerekkel gazdagított csokigolyó, ami őrült egyszerűen elkészíthető házilag, csak magasabb kakaótartalmú étcsoki, némi tejszín – laktózérzékenyeknek és vegánoknak akár növényi tejszín is tökéletes -, kevés kakaópor és némi ízesítő kell hozzá, és minimális munkával őrülten finom csokibonbon az eredmény.
Kávéval vagy valamilyen nemesebb, aromásabb alkohollal megbolondítható, de akár darált csonthéjasokkal vagy finomra vágott aszalt gyümölcsökkel, kandírozott gyömbérrel, narancshéjjal is gazdagítható, 30 napig a hűtőben vígan eltartható, és ajándéknak is tökéletes!
Hozzávalók:
Elkészítés: A csokoládét összetördeljük, hőálló tálba tesszük. Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralunk, rátesszük a csokit tartalmazó tálat, hozzáöntjük a tejszínt, és kevergetve megolvasztjuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a vaníliát, a kakaóport és az illatos kávét vagy alkoholt, összekeverjük, hagyjuk langyosra hűlni, majd a hűtőbe tesszük legalább 2 órára vagy akár egész éjszakára.
A megdermedt csokis masszából karalábévájóval vagy egy teáskanállal diónyi adagokat veszünk, és tenyérrel gyorsan golyókká formázzuk. Megforgatjuk kókuszreszelékben, darált dióban vagy kakaóporban, és mini papírkapszikba tesszük. A hűtőben tároljuk, tálalás előtt fél órával érdemes kivenni, hogy kellemesen lágy és krémes legyen – vagy csinosan csomagoljuk ajándéknak.