Írd be, mit keresel:

Sóban sütve szaftosan, omlósan

Ha igazán finom sült halat szeretnénk, omlósat, szaftosat, amiben minden aroma és illat megmarad, akkor a sóban sült módszert érdemes választani. Sokan idegenkednek tőle, de nem kell attól tartani, hogy sós lesz! Persze nem mindegy, milyen halat és hogyan sütünk ezzel az ősi módszerrel!

Cookta - 2023.12.17.
Sóban sütve szaftosan, omlósan

Az egyik legrégibb sütési módozat a sóban vagy agyagban sült hal. Feltehetően azért találták ki eleink, mert a nyílt tűzön gyorsan kiszáradt a halhús, így be kellett csomagolni valamibe. A tavak, folyók szélén található agyagos sár, illetve a tengerpartok mentén magától értetődő só ideális volt ehhez. Az alul-felül alaposan beborított halak a sülés közben szinte minden szaftjukat megtartották, a hasüregbe pakolt fűszerek pedig a halhúst finoman ízesítették.

Ma már kapható sütőzacskó, ami elvileg ugyanezt a feladatot látná el, meglehetősen népszerű is, de őszintén szólva valahogy sokkal természetesebbnek és barátibbnak tűnik egy kiló só, mint egy plasztikzacskó. Igaz, csak az egész halakhoz ajánlott, ahol a halhúst védi a bőr, a halfilékkel, halszeletekkel nem működik, de pisztránghoz, kisebb lazacpisztránghoz, süllőhöz, aranydurbincshoz nagyon izgalmas megoldás, ha a sóban való sütést választjuk, és egy csepp olaj, zsiradék sem kell hozzá!

A teendőnk csupán annyi, hogy a hal belsejébe, hasüregébe néhány karika citromot, zöldfűszert és kis sót tegyünk, majd sóágyra fektessük, megszórjuk bőségesen sóval, hogy mindenhol ellepje, majd a sütőbe tolva megsüssük. Ha gyakran eszünk halat, akkor a sót nem is kell kidobnunk: újra használhatjuk, de csakis hasonló módon: halas sóval nem lesz sikerünk nem halas fogás esetén. 🙂

Fontos tudnunk a sütési hőt és időt, hiszen nem túl egyszerű a só alatt csekkolni a hal állapotát. Négy darab egyszemélyes halhoz – pisztráng, kisebb aranydurbincs – másfél kiló sóval alul-felül 200 fokon 35 perc az ideális sütési idő.

Tálaláskor a halat egyszerűen csak kiemeljük a sóból, ha a só a gőztől összeállna, akkor kés fokával megkopogtatjuk, majd ezután kivesszük a halat. A bőre könnyen lejön, de ezt már mindenkinek saját dolga a tányéron!

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.