Írd be, mit keresel:

Mi az a laptop dokkoló, és mire való?

Ebben a cikkünkben a laptop dokkolóról lesz szó. Megnézzük, hogy mi ez, és mire is való, valamint hogy kinek lehet jó választás ez a kiegészítő. És persze abban is segítünk, hogy miként találhatjuk meg a megfelelő típust a saját hordozható számítógépünk számára.
Cookta - 2023.12.19.
Mi az a laptop dokkoló, és mire való?

Mi az a laptop dokkoló?

Ez a dokkolóállomásként is nevezett szerkezet egy olyan kiegészítő, mely segítségével a laptopunkat kicsit feltuningolhatjuk. A segítségével több olyan csatlakozási lehetőséget kaphatunk, amivel addig nem rendelkezett a hordozható számítógépünk. Ha megnézzük a PC Aréna laptop dokkolóit, akkor látható, mennyi plusz csatlakozóval toldható meg a gépünk.

Emellett vannak olyan típusok is, amelyek további kiegészítőkkel is rendelkeznek. Ilyen például az állandó tápegység áramszünet esetére, plusz akkumulátor, hálózati kártya, SD kártyaolvasó vagy például egy hűtőegység.

Milyen típusokat különböztetünk meg?

Alapvetően három alkategóriába sorolhatjuk a dokkolókat.

A típusspecifikus változatok csak a meghatározott laptoptípusokkal használhatóak. Ezeknek ez az előnyük is, ugyanis így tökéletesen kompatibilisek. Emellett rengeteg csatlakozóval rendelkeznek. Főleg a business class, azaz a vállalati célra szánt hordozható számítógépekhez gyártanak ilyet.

Vannak ugyanakkor univerzális dokkolók is, melyek szinte minden laptophoz csatlakoztathatóak, rendszerint USB-n keresztül. Sajnos nevükkel ellentétben előfordulhat, hogy nem minden típussal kompatibilisek.

És vannak még a port replikátorok. Ezek csupán annyi előnnyel rendelkeznek, hogy megnövelik a laptop csatlakozóinak számát.

Miért jó a laptop dokkoló?

Már az előzőekben is leírtuk sok hasznos tulajdonságát, de nézzük kicsit konkrétabban.

Manapság rengeteg laptop úgy készül, hogy a lehető legvékonyabbnak kell lennie, így sok esetben a kelleténél is kevesebb külső csatlakozóval rendelkeznek. Az ilyen gépeknél kifejezetten hasznos lehet egy dokkoló, mert azokban elférnek azok a portok, ami a gépbe már nem kerülhetett bele. Ez sok USB portot jelenthet, de akár VGA, DVI, Displayport, LAN port 3,5 mm-es audio és mikrofon csatlakozó is kerülhet ebbe az eszközbe.

Nagyon jó lehet abban az esetben, ha külső, nagyobb monitort szeretnénk használni, de a laptopon nincs ehhez megfelelő csatlakozási lehetőség. Vagy amikor szeretnénk az internetkapcsolatunk teljes sávszélességét kihasználni a dokkolóhoz csatlakoztatott UTP kábellel.

Home office-hoz tökéletes választás!

Az utóbbi években megnőtt a legalább részben otthonról dolgozók száma. Ilyen esetben nagyon jó szolgálatot tehet egy ilyen kiegészítő. Egy mozdulattal csatlakoztathatjuk a laptopunkat, és máris mindent nagy felbontásban nézhetünk az otthoni monitorunkon. Nagyon kényelmes megoldás, hosszú kábelcsatlakoztatási tortúra nélkül!

A laptop dokkoló esetén egy nagyon kényelmes és hasznos kiegészítőről van szó, mely sok esetben tudja megkönnyíteni a mindennapjainkat. Érdemes megkeresni a gépünkhöz 100%-ban illeszkedő terméket, és kihasználni a benne rejlő lehetőségeket.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.