Írd be, mit keresel:

Tippek és trükkök a jó önéletrajzhoz

Egy szimpatikus állásra való pályázáskor az önéletrajz beküldése az első olyan pont, ahol a munkáltató információt kap rólunk. Egy tartalmas és precíz önéletrajz megléte kulcsfontosságú, így nem érdemes spórolni az elkészítésével töltött időn.
Cookta - 2023.12.19.
Tippek és trükkök a jó önéletrajzhoz

Az önéletrajz tartalma

Amikor rászánjuk magunkat az önéletrajz elkészítésére, érdemes első lépésként pontokba szedni, hogy pontosan mit is szeretnénk magunkról elmondani. 

Érdemes például a korábbi, kereskedelemben szerzett tapasztalatok kiemelése, ha egy olyan pozícióra pályázunk, mint a Szombathelyállás weboldalán található kereskedelmi képviselő állás Nyugat-Magyarország területére. Vagy ha mezőgazdasági állások iránt érdeklődünk, mindenképp előnyt jelent egy aranykalászos gazda képzés elvégzése.

Az önéletrajz fő részei közé tartoznak:

  • tanulmányok,
  • korábbi szakmai tapasztalat,
  • egyéb készségek, extra tevékenységek.

Ha összegyűjtöttük a fő pontokat, nem árt összevetni őket a megpályázandó állás leírásával.

Célszerű az önéletrajzban kiemelni azokat az elemeket, amelyek fontos elvárások a pozíció tekintetében, illetve előfordulhat az is, hogy elfelejtettünk megjeleníteni egy olyan készséget, ami egyébként fontos kritérium – a példánál maradva ilyen az értékesítési tapasztalat.

Erre fontos figyelni a formázáskor

A tartalmi rész elkészítését követően hozzáláthatunk a formázáshoz. Ezen a ponton még a tartalmi részeken is változtathatunk, például ha túl nagy a dokumentum terjedelme.

Az első és legfontosabb feladat a helyesírás ellenőrzése. Tipikusan olyan dologról van szó, ami talán már a könyökünkön jön ki, viszont nem lehet elégszer hangsúlyozni a jelentőségét. A HR-területekre a mai napig rengeteg hibás önéletrajz érkezik, így vegyük nagyon komolyan ezt a pontot.

Ha valamiben nem vagyunk biztosak, ellenőrizzük a szó helyesírását kéziszótárban vagy az interneten, hiszen már ott is rengeteg eszköz elérhető. A figyelmetlenségek elkerülése érdekében kérhetjük egy barát vagy családtag segítségét is az átnézésben, több szem többet lát alapon.

A helyesírás mellett fontos a megfelelő terjedelem is, hiszen gondoljunk bele, mi sem szívesen olvasgatnánk jelentkezőként 3-4 oldalas anyagokat. Törekedjünk arra, hogy csak a lényegi információkat tüntessük fel, amihez valószínűleg bőven elég lesz 1, maximum 2 oldal.

A jó fotó ereje

Magyarországon a legtöbb munkáltató fényképes önéletrajzot kér, így utolsó lépésként ki kell választanunk a megfelelő fotót.

Nem feltétlenül kell új képet készíteni: ha rendelkezünk az elmúlt pár évben készült, igényes fotóval, akkor nyugodtan felhasználhatjuk. Egy rossz minőségű, túl régi vagy nem odaillő kép viszont elveheti a fókuszt az egyébként tartalmilag és formailag is megfelelő önéletrajzról.

Az önéletrajz stílusa

Egy tartalmilag jól felépített, megformázott fényképes önéletrajz elkészítése időigényes, azonban ha alapos munkát végeztünk, jó pár évig megfelelő alap lehet, amit később csak frissíteni kell.

Ha pedig sikerül a stílusunknak megfelelő önéletrajzot készíteni, a munkáltató ezáltal is könnyebben kialakíthat rólunk egy képet.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.