A garnélarák nemcsak nálunk, hanem még a tengerrel bíró országokban is a különlegesebb alapanyagok közé tartozik, és így inkább ünnepi fogásban kerül az asztalra. Szerencsére ma már a legtöbb nagyobb élelmiszerboltban itthon is megtalálható a fagyasztópultban, ráadásul tökéletesen előkészítve, így könnyedén ünnepivé változtathatunk vele egy egyszerű levest.
A garnélarák csupa fehérje, sovány színhús, nagyon egészséges, és aki a halat szereti, nagy valószínűséggel ennek a rákfélének is nagy barátja lesz. Gyorsan megfő vagy megsül, pár perc elég neki, viszont ha túl hosszan éri hő, akkor egyre keményebb, rágósabb lesz, így ha raguba vagy levesbe tesszük, elég csak a végefelé hozzáadni, amikor már szinte kész a fogás.
Most egy kókuszkrémes, selymes, pikáns leves készült a fagyasztott garnélákkal, és bár az alaprecept nagyon egyszerű, hiszen csupán krumpli, póré és répa kell hozzá, mégis különlegessé teszi a rák és a selymesítéshez használt kókuszkrém, fűszerként pedig a szegfűbors, a citrom és a csili hármasa. Gyorsan elkészül és nagyon finom, ráadásul glutén- és laktózmentes is, ha szeretnénk tartalmasabbá tenni, akkor tehetünk bele a végén egy kis üvegtésztát is.
Hozzávalók:
Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a krumplit apró kockákra, a répát karikára, a póréhagymát vékonyan felszeleteljük.
A vajat megolvasztjuk, megdinszteljük rajta a pórét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a krumplit és a répát, átforgatjuk, majd mehet bele a kés fokával megroppantott szegfűbors. Felöntjük a borral, kevergetve pároljuk, amíg elpárolog, majd felöntjük 1,2 liter vízzel vagy zöldségalaplével, megsózzuk, és mérsékelt tűzön 15–20 perc alatt a zöldségeket puhára főzzük.
Közben a petrezselymet finomra vágjuk, és a garnélával együtt a levesbe tesszük, és még 5 percet főzzük. Hozzáöntjük a kókuszkrémet, majd a tűzről lehúzva belereszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, ízlés szerint csilit adunk hozzá, 5 percet pihentetjük, majd tálaljuk.