A gesztenyekrémleves igazi ünnepi klasszikus, sok családban a karácsonyi asztal elképzelhetetlen nélküle, selymes, lágy és nagyon finom, készen kapható főtt gesztenyével készítve pedig még gyors és egyszerű is.
Az önmagában, természetesen édeskés ízű gesztenye leggyakrabban desszertbe kerül, és a gesztenyekrémleves is sok helyen rummal, mazsolával, édes habbal koronázva készül. Mivel karácsony táján úgyis rengeteg édeset eszünk, izgalmasabb és egészségesebb, ha zöldségesen, fűszeresen, édes-sós változatban készítjük. Egy kis zellerrel és krumplival, rozmaringgal, tejszínnel és mézzel készítve álomfinom lesz a gesztenyekrémleves, és nagyon jól működik kókusztejszínnel és a méz helyett juharsziruppal is, így vegán étrendbe is tökéletesen beilleszthető.
Ha nyers gesztenyét használunk, azt érdemes néhány órára beáztatni, hogy kicsit felpuhuljon a héja, majd éles késsel bevágni, és annyi vízben, amennyi ujjnyira ellepi, és közepes lángon kb. 40 perc alatt megfőzzük, majd hűlni hagyjuk és kifejtjük a héjából. Sokkal egyszerűbb viszont, ha főtt és pucolt gesztenyét, esetleg natúr, nem édesített, fagyasztott gesztenyemasszát vásárolunk – szerencsére mindkettő kapható, és ezzel sok időt és pepecselést spórolhatunk.
Hozzávalók:
Elkészítés: A hagymát, a krumplit és a zellert meghámozzuk, felkockázzuk. Egy lábasban felforrósítjuk az olívaolajat, rádobjuk a hagymát, üvegesre dinszteljük, majd a zöldségeket is hozzáadjuk, és kevergetve 4-5 percig pároljuk, majd mehet hozzá a rozmaring és a főtt gesztenye, átkeverjük, felöntjük az alaplével, sózzuk és borsozzuk, és forrástól számítva kb. 15 perc alatt, a zöldségek megpuhulásáig főzzük.
Kidobjuk belőle a rozmaringot, ha frisset használtunk, hozzáadjuk a tejszínt és a mézet, és botmixerrel selymesre turmixoljuk, majd még egyszer forrásig melegítjük.
Tálalás előtt érdemes 10 percet pihenni hagyni, hogy összesimuljanak az ízek, de akár előző nap is elkészíthető. Kínálhatunk hozzá natúr főtt gesztenyét, pirított baconcsipszet, krutont, extra tejszínt is.