Írd be, mit keresel:

Gyors magos házi ropi – a legegyszerűbb ropogtatnivaló

A házi sós aprósütik bár nagyon kelendőek, a legtöbbjük időigényes, mert keleszteni vagy pihentetni kell a tésztát, esetleg még hajtogatni is, majd nyújtani, szaggatni, újrakeleszteni... Ezzel az egyszerű és nagyon magos házi ropival mindez elkerülhető, egy késes robotgéppel pár perc alatt elkészíthető, és azonnal süthető is a tészta.

Cookta - 2023.12.23.
Gyors magos házi ropi – a legegyszerűbb ropogtatnivaló

Nagyon finom és ropogós, picit édes, picit sós, csábító vendégvárónak és baráti borozgatás mellé kellemes ropogtatnivalónak, partira is ideális ez a nagyon magos házi ropi. Sok mag borítja, ezek a sütés során enyhén pörkölődnek, és fantasztikus finom aromát adnak a hosszúkás rudacskákká formált kekszeknek.

A tésztarudakat tetszés szerint bármilyen magban vagy akár magkeverékben is megforgathatjuk, most csak napraforgómag került rájuk, de lenmaggal, szezámmal, köménnyel, édesköménymaggal, durvább szemű sóval – vagy ezek keverékeivel is játszhatunk, sőt mákot, chiamagot is bevethetünk, mindegyikkel nagy sikert arat majd.

Gyors magos házi ropi

Hozzávalók:

  • 15 dkg hideg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 tojássárga
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 nagy csipet só
  • csipetnyi só
  • 2 evőkanál konyak vagy pálinka
  • 2 dl víz
  • 10 dkg napraforgómag

Elkészítés: A kétféle lisztet, 1 evőkanál cukrot, a sót és a kockákra vágott vajat késes robotgépbe tesszük, és morzsásra összemixeljük. Hozzáadjuk a tojássárgát és a konyakot, és tovább mixeljük, míg ruganyos tésztává összeáll.

A tésztából diónyi darabokat szaggatunk, és tiszta munkafelületen vékony rudakká sodorjuk.

Egy mélytányérban 2 dl vizet 1 evőkanál cukrot addig kevergetünk, míg a cukor elolvad, egy másik tányérba kiöntjük a napraforgómagot. A rudakat megmártjuk a cukros vízben, majd a magokban, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket egyenesre igazítva. Sóval meghintjük, és 160 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Hosszan friss és ropogós marad, magában vagy mártogatóssal is kínálhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.