A házi sós aprósütik bár nagyon kelendőek, a legtöbbjük időigényes, mert keleszteni vagy pihentetni kell a tésztát, esetleg még hajtogatni is, majd nyújtani, szaggatni, újrakeleszteni... Ezzel az egyszerű és nagyon magos házi ropival mindez elkerülhető, egy késes robotgéppel pár perc alatt elkészíthető, és azonnal süthető is a tészta.
Nagyon finom és ropogós, picit édes, picit sós, csábító vendégvárónak és baráti borozgatás mellé kellemes ropogtatnivalónak, partira is ideális ez a nagyon magos házi ropi. Sok mag borítja, ezek a sütés során enyhén pörkölődnek, és fantasztikus finom aromát adnak a hosszúkás rudacskákká formált kekszeknek.
A tésztarudakat tetszés szerint bármilyen magban vagy akár magkeverékben is megforgathatjuk, most csak napraforgómag került rájuk, de lenmaggal, szezámmal, köménnyel, édesköménymaggal, durvább szemű sóval – vagy ezek keverékeivel is játszhatunk, sőt mákot, chiamagot is bevethetünk, mindegyikkel nagy sikert arat majd.
Hozzávalók:
Elkészítés: A kétféle lisztet, 1 evőkanál cukrot, a sót és a kockákra vágott vajat késes robotgépbe tesszük, és morzsásra összemixeljük. Hozzáadjuk a tojássárgát és a konyakot, és tovább mixeljük, míg ruganyos tésztává összeáll.
A tésztából diónyi darabokat szaggatunk, és tiszta munkafelületen vékony rudakká sodorjuk.
Egy mélytányérban 2 dl vizet 1 evőkanál cukrot addig kevergetünk, míg a cukor elolvad, egy másik tányérba kiöntjük a napraforgómagot. A rudakat megmártjuk a cukros vízben, majd a magokban, és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket egyenesre igazítva. Sóval meghintjük, és 160 fokos sütőbe toljuk, légkeverés mellett kb. 20-25 perc alatt megsütjük.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Hosszan friss és ropogós marad, magában vagy mártogatóssal is kínálhatjuk.