Egy illatos és könnyű kuglóf igazi ünnepi finomság, már a formája is elegáns, és eredetileg kapcsolódott a karácsonyi ünnepkörhöz: a Kisjézust köszöntő háromkirályok turbánját szimbolizálta a formája. Most egy gyors banános kevert tésztával készült, amibe némi mogyoróvaj is került, rém egyszerű és gyors az összeállítása, maga a sütemény pedig mesésen finom!
A banánkenyér csodás dolog, a pépesített érett banán új életre kel egy finom süteményben, textúrát, illatot és puhaságot kölcsönöz a tésztának, és egy kis cukrot is spórolhatunk a gyümölcs édességének köszönhetően. A zsiradék egy részét pedig most a mogyoróvaj vette át, ami plusz ízeket is ad a sütinek, elképesztő finom ízkavalkádot alkotva.
A banánkenyeret általában dióval és csokidarabokkal dúsítják, de a mostani karácsonyi változatba mák és reszelt narancshéj került, nagyon kellemes, illatos és könnyű lett, és hogy még ünnepibb legyen, a tetejére egy kis olvasztott csoki és – csakis a roppanósság kedvéért – földimogyoró került.
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A banánokat meghámozzuk, és egy késes robotgépbe daraboljuk, pépesre turmixoljuk. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, a tojásokat, a cukrot, a mézet, a mogyoróvajat és a vanília-kivonatot, és tovább mixeljük, amíg homogén masszát kapunk.
A lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát egy keverőtálba tesszük hozzáadjuk a mákot és a reszelt narancshéjat, majd a banános masszát is, és egy spatulával alaposan összekeverjük. Egy szilikon kuglófformába öntjük – vagy kikent és lisztezett sima kuglófformába -, és 175 fokos sütőbe toljuk, 40-45 perc alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy teljesen átsült-e.
A sütőből kivéve hagyjuk langyosra hűlni, majd rácsra borítva hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás előtt olvasztott csokoládéval meglocsoljuk a tetejét, és mogyoróval meghintjük.