A sütőtökkrémleves megunhatatlan kedvenc, hiszen annyi módon variálható, rengeteg íz és fűszer passzol ehhez az egészséges, rostokban és vitaminokban gazdag téli zöldséghez. Most gesztenyével és mézzel készült, kimondottan édeskés, nagyon illatos és selymes, ünnepi hangulatú, minden kanál igazi melengető kényeztetés belőle...
Nagyon egyszerű, mégis gazdag és harmonikus ízvilágú ez a sült zöldségekkel készült sütőtökkrémleves – a hagyma, a fokhagyma és a sütőtök is finoman karamellizálódik sütés közben, és teltebb, gazdagabb ízt kapnak, ami aztán gesztenyével, gyömbérrel, kurkumával és egy kevés mézzel kiegészítve mennyei ízkavalkáddá alakul.
A főtt gesztenye tartalmasabbá és lágyabbá teszi ezt a tejszínnel selymesített levest, az édessége pedig tálaláskor tökéletesen ellenpontozható egy kis pirított napraforgó- vagy tökmaggal, szójaszósszal vagy pár csepp tökmagolajjal, hogy még izgalmasabb legyen. A levesben a tejszín és a méz kiváltható kókuszkrémmel és juharsziruppal, így vegán változatban is könnyedén elkészíthető.
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt, a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a sütőtököt felkockázzuk, a hagymát cikkekre vágjuk, és a fokhagymával együtt sütőpapírral fedett tepsire tesszük, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk az olívaolajjal, alufóliával lefedjük, és 180 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett 35-40 perc alatt puhára sütjük.
Ha kész, lábasba tesszük, hozzáadjuk a gesztenyét, a fűszereket, az alaplevet – vagy a vizet és a leveskockát -, és tűzre téve, félig lefedve, közepes lángon kb. 20 percet főzzük. Hozzáadjuk a mézet és a tejszínt, és botmixerrel krémesre dolgozzuk, ízlés szerint sóval, borssal még fűszerezzük, illetve ha hígabban szeretjük, akkor kis vízzel vagy alaplével felöntjük.
Azon melegében tálaljuk, pirított napraforgó- vagy tökmaggal meghintve, szójaszósszal vagy tökmagolajjal meglocsolva.