A rizottó laktató és melengető, csupán néhány egyszerű alapanyaggal készülő istenien krémes fogás, amit többnyire tejszín, mascarpone, vaj vagy parmezán gazdagít, de bőven lefaragható ezekből a krémesítő és kalóriagazdag alapanyagokból, és akár teljesen vegán változatban is elkészíthető, de mindenképpen diétásabban - ha sütőtökel készítjük.
Ha laktató, kényeztető és melengető fogásra vágyunk, akkor a krémes rizottó az egyik legjobb választás, ha a klasszikusnál alakbarátabb változatra, akkor a sütőtökös rizottó. A zsírosabb alapanyagok nagyon jól kiválthatóak a krémesre sült sütőtökkel, amit egy kis tejjel összeturmixolva tökéletesen pótolható a selymesítő sajt, krémsajt vagy tejszín, és növényi tejjel is működik, így vegánoknak is nagyon jó megoldás lehet.
Azért szuper ez a recept, mert az alap vegán változatban is nagyon finom, tálaláskor pedig mindenki személyre szabva továbbgondolhatja – vegetáriánusok adhatnak hozzá reszelt parmezánt, a húsimádók pedig megszórhatják pirított baconnel – így mindenkinek kedvére lehet ez a kiadós és melengető egytálétel!
Hozzávalók:
Elkészítés: A sütőtököt megtisztítjuk, 1 centis kockákra vágjuk, tepsire tesszük, sózzuk, kis olívaolajjal meglocsoljuk, összeforgatjuk, és 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt puhára sütjük.
Közben a hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Az alaplevet felforrósítjuk és melegen tartjuk, ha vizet használunk, azt is felforraljuk, belemorzsoljuk a leveskockát, és melegen tartjuk. A teejt is felmelegítjük.
Egy lábasban 2 evőkanál olívaolajon üvegesre dinszteljük a hagymát, hozzáadjuk a rizst és a fokhagymát, kevergetve 2-3 percig pároljuk, amíg a rizsszemek kicsit üvegesek lesznek, majd felöntjük a borral, és kevergetve hagyjuk elpárologni. Hozzáadjuk a kakukkfüvet és a rozmaringot, ezután merőkanalanként adagoljuk hozzá az alaplevet, mindig megvárva, amíg beszívja a rizs a nedvességet, sűrűn megkeverve, így a rizsből kioldódó keményítő egyre krémesebbé teszi az ételt, közben sózzuk, borsozzuk, ha elfogyott, akkor a meleg tej felével folytatjuk.
A megsült sütőtök felét a maradék tejjel botmixerrel pépesítjük, és a majdnem kész rizshez adjuk, kevergetve még pár percig főzzük, majd a tűzről levéve és fedővel lefedve 5 percet hagyjuk pihenni.
A félretett sült sütőtökkel és friss – vagy akár kevés olívaolajon megpirított – zsályalevéllel tálaljuk. Nem vegánok egy kis parmezánt reszelhetnek rá tálaláskor…