A karácsonyi készülődéskor sütött mézeskalácsok felett mostanra elrepült az idő: ma már nem olyan kívánatosak, meg is keményedtek, de kidobni azért nincs szívünk őket. Szuper maradékmentő megoldás, ha kekszgolyó vagy cake-pop készül belőle!
Akár túl sokat sütöttünk a fűszeres karácsonyi mézeskalácsból, akár a többi finomság miatt nem került rá sor, vagy csak a mézeskalács házikó árválkodik már, szinte minden családban megmarad belőle egy jókora adag, és mára már nem olyan csábítóak. Egy kis alakváltással viszont új életet és értelmet adhatunk nekik, hiszen a mézeskalács nem más, mint egy finom, fűszeres, kemény keksz, amit ledarálva felhasználhatunk akár pohárkrémekbe rétegezve, kekszes alapú sajttortába például, de mutatós sütinyalókához is tökéletes alapanyag.
A cake-pop tulajdonképpen nem más, mint csokiba – vagy mázba – mártott kekszgolyó pálcára szúrva, mutatósan és látványosan dekorálva, sok módon variálható, ajándékba, partira, gyerekzsúrra, farsangra is tökéletes. Kristálycukorral töltött pohárba szúrva a legegyszerűbb kínálni a falatnyi finomságot!
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A mézeskalácsot egy nagyobb vágódeszkára tesszük, konyharuhával letakarjuk, húsklopfolóval nagyjából összetörjük, majd késes robotgépben morzsásra őröljük. Tálba tesszük, hozzáreszeljük a narancs héját, majd hozzáfacsarjuk a levét.
A csokoládét felkockázzuk, és a vajjal együtt gőz fölött vagy 2 x 1 perc alatt mikróban megolvasztjuk, hozzáadjuk a mézet, elkeverjük, a morzsához öntjük, alaposan összekeverjük, és 1 órára a hűtőbe tesszük.
A kissé megdermedt masszából teáskanálnyi adagokat veszünk, és a tenyerünk között golyóvá formázzuk, pálcikát szúrunk bele, végül olvasztott csokiba mártjuk, és ízlés szerint kókuszreszelékbe, tortadarába vagy darált csonthéjasba forgatjuk – de meghinthetjük színes dekorcukrokkal is.