Az elmúlt években a téli hónapok állandó szereplőjévé vált a csicsóka, ez a göcsörtös, girbegurba gumós zöldség, és tudjuk is, hogy egészséges, de rendre elbizonytalanodunk, mit is készítsünk belőle... A krémleves és a sült csicsóka mellett érdemes tésztaszószként is kipróbálni, mert nagyon finom!
Bár a csicsóka előkészítése, jobban mondva a tisztítása kicsit macerás, érdemes vele néha elbabrálni egy kicsit, mert annyira egészséges és finom. Az édeskés gyökérzöldség rengeteg rostot tartalmaz, magas a kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor- és cinktartalma, emellett sok C-, B1-, B2-vitamin is van benne. Csökkenti az édesség utáni vágyat, és a benne lévő inulin nevű szénhidrátfajta nem emeli a vércukorszintet, így cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Most teljes kiőrlésű tésztához készült belőle egészséges tésztaszósz, kis cukkinivel és dióval, izgalmasan édeskés és sós, krémes és roppanós egyszerre, egyszerű és kiadós.
Hozzávalók:
Elkészítés: A csicsókát dörzsis szivaccsal alaposan megmossuk, és feltesszük főni annyi vízzel, amennyi ellepi. Forrástól számítva 15 perc alatt megfőzzük, majd leszűrjük, és ha kicsit hűlt, lehúzzuk a bőrét.
A dió felét késes robotgépbe tesszük, és finomra őröljük, hozzáadjuk a csicsókát, 2 evőkanál reszelt parmezánt, a zúzott fokhagymát és 1 evőkanál olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, és simára, krémesre turmixoljuk.
A tésztát sós, forró vízben feltesszük főzni, és a csomagoláson jelölt idő alatt megfőzzük. Közben a cukkinit durvára lereszeljük, és a tésztához adjuk a főzési idő vége előtt 2 perccel, majd leszűrjük.
Összeforgatjuk a csicsókakrémmel és a maradék durvára vágott dióval, és parmezánnal meghintve tálaljuk.