Nagyon puha, könnyű és illatos a sütőtökkel gazdagított briós tésztája, nem túl édes, inkább péksüteményhez hasonlít ebben a változatban, de akár sütisebbre is hangolható plusz cukorral. Egyszerű elkészíteni, mutatós és isteni finom!
Az ezerarcú sütőtököt nem lehet megunni, annyi módon variálható, kelt tésztába dolgozva pedig mesésen finom. Színt, illatot, puhaságot és isteni ízt is ad a tésztának, és kispórolható belőle a tojás és a zsiradék egy része is, mégis tökéletes, foszlós lesz.
A sütőtököt süthetjük és főzhetjük is ehhez a recepthez, de mindkét esetben hagyjuk kihűlni. Ha a gyorsabb főzést választjuk, akkor szűrőben jól csepegtessük le felhasználás előtt, majd botmixerrel vagy krumplinyomóval pépesítsük. Ebbe a foszlós briósba a sütőtök mellett egy kis kurkuma is került, ami felerősíti a sütőtök napsárga színét, és ízben nagyon jól passzol hozzá.
Hozzávalók:
Elkészítés: A lisztet, a sütőtökpürét, az élesztőt, a cukrot, a kurkumát és a sót egy keverőtálba tesszük, hozzáöntjük a víz felét, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük kidolgozni, és folyamatosan még annyi vizet adunk hozzá, hogy lágyabb, ruganyos tésztává összeálljon – ez függ sütőtök nedvességtartalmától és a liszttől is. Ezután hozzáadjuk a felkockázott lágy vajat, és tovább dagasztjuk, amíg a tészta teljesen felveszi a vajat. Letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelesztjük.
A pihentetett, megkelt tésztát lisztezett munkafelületre öntjük, kicsit átdolgozzuk, és 8 egyenlő részre osztjuk, egyenként gombóccá görgetjük, és sütőpapírral bélelt kenyér- vagy téglaformába rakosgatjuk két sorban. Letakarjuk, és még 30 percet kelesztjük langyos helyen.
A briós tetejét lekenjük olvasztott vajjal, és 200 fokos sütőbe tolva, légkeverés mellett kb. 25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd a formából kiborítva, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.