Írd be, mit keresel:

Hogyan védhető meg a matrac a nedvességtől?

Akár gyermekgondozásról, akár házi betegápolásról beszélünk, a matrac megvédése a különféle testnedvektől elsődleges fontosságú. Az ágymatracok ugyanis amellett, hogy meglehetősen sokba kerülnek, nagyon nehezen tisztíthatóak megfelelően, ezért a nedvesség elleni védelmükről vízhatlan lepedőkkel kell gondoskodnunk.
Cookta - 2024.01.18.
Hogyan védhető meg a matrac a nedvességtől?

Nem mindegy a méret

Az Értéksziget webáruházában a legkisebb, 60 cm x 120 cm mérettől a legnagyobb, 200 cm x 200 cm méretig bezárólag, szinte minden matracra találhatunk pontosan illeszkedő vízhatlan lepedőt.

Fontos, hogy a lepedő a matrac teljes felületét betakarja, hiszen csak így kerülhetjük el a szivárgás okozta szennyeződéseket.

A lepedő rögzítése többféle módon történhet. A gumifüles lepedők annak négy sarkán elhelyezett fülek segítségével rögzíthetők a matrachoz, a körgumis változat a matrac teljes kerületén biztosít rögzítést, a gumit tartó oldalszegély azonban nem vízálló.

Nem mindegy az anyag

A méret mellett az anyag kiválasztása is fontos szempont, ha vízhatlan lepedőt kell beszereznünk. Napjainkban a cégek PVC-t (műanyag), gumit, impregnált frottírt és impregnált pamutot használnak a gyártás során.

Ezen anyagok tulajdonságai jelentősen eltérnek egymástól. Amíg a PVC és a gumi kiváló nedvességtaszító képességgel rendelkezik, addig a frottír és a pamut anyaga jobb szellőzést biztosít és a tapintásuk is puhább, kellemesebb.

Szintén lényeges különbség, hogy a műanyagból készült lepedők gyakran “zörögnek”. Az ágyban fekvő emberi test mozgása miatt törnek és gyűrődnek is. A legkomfortosabbak az impregnált frottírból gyártott lepedők, melyek anyaga kellemes tapintású, sokuk antiallergén tulajdonsággal rendelkezik.

Természetesen sokat számít, hogy az általunk választott termék egy minőségi árut előállító gyártótól származik-e vagy sem. Ár tekintetében válasszuk inkább a kicsit drágább, de jobb minőségű termékeket. A PVC lepedők a legolcsóbbak, míg a vízhatlan matracvédő huzatok a legdrágábbak a piacon, természetesen a méret és a gyártó függvényében.

Speciális lepedők

Léteznek nem hagyományos értelemben vett lepedők is. Az egyik ilyen az úgynevezett harántlepedő, ami nem borítja be teljes méretében az alatta elhelyezkedő matracot, hanem csak deréktájon segít a nedvesség megtartásában.

Készülnek a matracot teljes egészében becsomagoló lepedők is, melyekbe, akár egy cipzáros táskába, tudjuk az ágymatracot elhelyezni. Az egyetlen hátránya ennek a fajta lepedőnek, hogy maximum 15 cm vastag matrac helyezhető el benne.

Ezenkívül kifejlesztettek a beteg mozgatását megkönnyítő speciális termékeket is, melyek könnyebbé teszik az emberi test átemelését egyik ágyból a másikba vagy ágyból a tolószékbe.

Bármelyik terméket is válasszuk, biztosak lehetünk benne, hogy megvédi matracunkat a nedvességtől és az átázástól.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.