A kebab a török, görög és arab konyha kedvelt fogása, ami eredetileg fűszeres darált hússal készül, de ma már sok helyen a gyros-t is sok helyen kebabnak hívják. Ne dőljünk be, inkább készítsük el a darált húsos verziót, jó fűszeresen - nem bonyolult, isteni, és serpenyőben is könnyedén megsüthető, nem csak grillen.
A nyársra rányomkodott fűszeres húsmassza általában parázs fölött sül, igazi street food a mediterrán térség keleti és déli térségeiben, de serpenyőben készítve is nagyon finom, ha kellően van fűszerezve. A nyárs a forgatást segíti, ami a parázs fölött és a serpenyőben is egyszerű ezzel a módszerrel, ráadásul fogyasztáskor, mártogatáshoz is ideális.
Mert a kebabhoz mindig jár egy kis pikáns mártogatós – így partiételnek és kicsit szokatlanabb családi fogásnak is remek és kiadós megoldás -, főleg ha pirított pitával, salátával kínáljuk, amiből mindenki magának állíthatja össze a maga tökéletes tálját, nekünk pedig csak előkészítenünk kell az elemeket. Nem mellesleg a joghurtos mártogatós salátaöntetnek is működős!
Hozzávalók:
Valamint:
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál forró olívaolajon 3-4 perc alatt megdinszteljük, hozzáadjuk a paradicsompürét, mér 1 percig kevergetve pirítjuk. Közben a darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a fűszereket, a maradék 2 evőkanál olívaolajat, a zsemlemorzsát és a hagymás keveréket, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, és ha picit hűlt, akkor kézzel alaposan összedolgozzuk, majd frissentartó fóliával lefedjük, és hűtőbe tesszük kb. 6 órára, de akár egy egész éjszakára, hogy az ízek összeérjenek.
A joghurtszószhoz a görög joghurtot tálba tesszük, hozzáadjuk a mentát, a zúzott fokhagymát és az olívaolajat, sózzuk, borsozzuk, hozzáreszeljük a fél citrom héját és kifacsart levét, alaposan összekeverjük, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.
A hideg húsmasszából félmaréknyi adagokat szaggatunk, és hurkapálcát vagy bambuszrudacskát szúrunk bele, a tenyerünkben ovális formára lenyomkodjuk. Ebben a formában fóliával lefedve a hűtőbe visszatehetjük tálalásig, mert innentől pár perc kell már csak…
Egy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olívaolajat felforrósítunk, és oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük.
A joghurtos szósszal tálaljuk, pirított pitakenyeret, paradicsomot, görög vagy zöldsalátát kínálhatunk mellé…