Az olaszok egyik legnagyobb klasszikusa a nálunk ritkán készülő spaghetti alle vongole, vagyis a kagylós spagetti, amit ma már könnyedén elkészíthetünk mi is, hála a fagyasztott és konyhakész formában kapható tengeri kütyüknek. Gyors és nagyon egyszerű, mégis különleges, és egy kis napfényt varázsolhatunk vele a tányérba, ami a téli napokon néha nagyon jól tud esni.
Tengerparti nyaralásokat idéz ez az isteni tészta, amihez csak pár alapanyagra van szükség, és igaz, hogy a lényege, a kagyló egy kicsit különlegesebb, de ma már minden szuper és hiper fagyasztópultjában megtalálható, és ezzel az apró luxussal nyárias és mediterrán ízeket csempészhetünk a szürke napokba.
A fagyasztott kagyló azért is jó, mert már teljesen megvan tisztítva, vagyis konyhakész és azonnal használható, illetve garantáltan friss, ami a kagylónál amúgy veszélyességi faktor, mert ezeket nagyon profin és azonnal feldolgozzák, így biztosra mehetünk. A kagylón és a tésztán pedig csak egy kis fokhagyma, fehérbor, petrezselyem és olívaolaj kell hozzá, aki szereti, egy kis csilivel is felturbózhatja, mégis hihetetlenül aromás fogás, ami ráadásul villámgyorsan is megvan.
Hozzávalók 2 személynek:
Elkészítés: A tésztához egy nagyobb lábasban bő vizet tűzre teszünk, ha forr, sózzuk, és beletesszük a spagettit, időnként megkeverve a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük.
Közben egy mélyebb serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, beledobjuk a megtisztított és felszeletelt fokhagymát, valamint a csilit, 1-2 perc alatt illatosra pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, beletesszük a fagyasztott kagylót, és fedő alatt 4-5 percig főzzük, amíg kinyílnak a kagylók.
A tésztát egy csipesszel a fazékból áttesszük a kagylókhoz, jó, ga egy kis keményítős víz is kerül a mártásba, mert ez kicsit besűríti, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselyem felét is, összeforgatjuk, és 1-2 percig még a tűzön tartjuk, hogy a tészta megszívta magát egy kicsit az aromákkal.
Azonnal tálaljuk meghintve a maradék petrezselyemmel, pár csepp olívaolajat még locsolhatunk a tetejére.