A farsangi időszakban legalább egyszer mindenki süt egy finom fánkot, én sem hagynám ki. Ez a recept roppant egyszerű, nem kell keleszteni, így az első mozzanattól az utolsóig nem telik el fél óránál több, és már falatozhatjuk is a frissen kisült, illatozó fánkokat.
Nagyon egyszerű és gyors ez a pillekönnyű fánk, nem szív magába olajat sütés közben, és légiesen könnyű a tésztája, köszönhetően a benne lévő sütőpornak és szódabikarbónának. Sütés közben szépen feljön, aranyló, puha, kellemesen vaníliás és rumos illatú.
Szerintem egy kis rummal összeforralt házi baracklekvárral a legfinomabb, de magában is nagyon finom egy tartalmasabb leves után másodikként, de csokiszószba mártogatva is mesés… Kiadós, pofonegyszerű és isteni, nem lehet elrontani. 🙂
Hozzávalók kb. 20 fánkhoz:
Elkészítés: A porcukorhoz adjuk hozzá az egész tojást, a tejfölt, a rumot és a vanília-aromát, majd keverjük alaposan össze.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a szódabikarbónával, majd szitáljuk hozzá a tejfölös-cukros keverékhez. Ezután keverjük, majd gyúrjuk össze a tésztát. Ha túl lágy lenne, akkor még adjunk hozzá egy kevés lisztet.
Ezután lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastagra, és egy 8 cm átmérőjű szaggatóval szaggassuk ki a tésztát, majd szúrjuk ki a közepét. A visszamaradt tésztát szintén gyúrjuk össze, és szaggassuk ki.
Egy serpenyőben hevítsünk fel kb. fél liter olajat, majd amikor már elég forró, helyezzünk bele pár darab fánkot, majd mérsékeljük a lángot, és kisebb hőfokon kezdjük el sütni. Sütés közben többször fordítsuk át a fánkokat, hogy egyenletesen szép pirosra süljenek. Ezután szedjük ki, és tegyük papírtörlőre, hogy a felesleges olajat felszívja. A fánk sütés közben egyáltalában nem szívja magába az olajat!
Tálalás előtt ízlés szerint szórjuk meg porcukorral, majd lekvárral kínáljuk.