Egy-egy étel igazán boldoggá tehet, ha a nagyi receptje vagy nagy családi klasszikus alapján lészül, de ez csak ünnepi alkalmakkor kerül asztalra, viszont vannak olyan alapanyagok, amelyek hangulatjavító tulajdonsággal bírnak, és nemcsak a készítés módja miatt, de önmaguk jogán is. 3 jó téli alapanyagot mutatunk, és mondjuk, miért érdemes fogyasztani!
A szürke és hideg télben jól jön minden, ami egy kicsit javítja a kedélyünket, és ehhez az sem mindegy, miket eszünk. A kapcsolatok, a találkozások, a tevékenységeink mellett egy kis pluszt adhatunk a pozitív hozzáálláshoz néhány egyszerű alapanyaggal is, így ezeket nagyon is érdemes mostanság (is) fogyasztani!
Bár hasonlít a krumplira formájában és nevében, mégis egy egész más gyökérzöldségről van szó, nincsenek rokonságban, könnyen emészthető, rostokban gazdag, segíti az emésztést, gazdag magnéziumban, B6-vitaminban és béta-karotinban, ami jót tesz az idegrendszernek, nyugtató hatású, ráadásul édeskés íze is segít – csökkenthetjük fogyasztásával a cukrot és az édességeket, egészségesen.
Ez a girbe-gurba gyökér csodás aromákkal rendelkezik, ráadásul nagyon intenzív ízű, már diónyi is egészen elkepesztő aromákat ad… Tökéletes a bacik és a megfázás ellen, felpörgeti az anyagcserét, segít a láz leküzdésében, javítja a vérkeringést és felpörget. Teának, szörpnek is tökéletes, nagyon jó melegítő hatása is van, amiért a hűvös, téli napokon minden levesbe, raguba tehetünk belőle!
A cékla a máj, vagyis az egyik méregtelenítő szervünk legjobb barátja, segíti és serkenti a munkáját, amitől sokkal könnyebbnek, jobbkedvűnek, frissebbnek érezzük magunkat. Ez a vasban, káliumban, kalciumban, magnéziumban, C- és B-vitaminokban gazdag zöldség filléres és mindenhol kapható, tele van rosttal, szépséges a színe és nagyon sokféle módon elkészíthető, nemcsak uncsi ecetes salátának.
Céklás receptjeinket itt találjátok >>