A rántott csirke örök kedvenc, de a vele járó olajszag már kevésbé. Ezért is jó megoldás, ha sütőben sütjük, amivel nemcsak a kellemetlen szagot kerülhetjük el, de nem is kell mellette állni, míg sül, és felesleges zsiradékot sem szív magába a bunda. Most egy különlegesebb bundával készült, jó ropogós lett, és a pácolásnak köszönhetően a sovány pipihús nem száradt ki, hanem finom omlósra sült.
A csirkemell gyakran érlelődik felhasználás előtt fokhagymás tejben vagy fűszeres joghurtban – most viszont kókuszkrémben pihentek, és a bundába is került egy kis kókuszreszelék a morzsa helyett. Kellemesen illatos, nem tolakodó a kókuszosság, de mégis egy kicsit különlegessé teszi az omlós húsfalatokat. A bunda ráadásul liszt helyett őrölt zabpehellyel készült, így ez a változat nemcsak egészségesebb, de diétás, gluténmentes étrendbe is könnyedén beilleszthető.
Hogy ne száradjon ki, és jó ropogósra süljön a bunda, a tojásba érdemes egy kevés olajat tenni panírozáskor, a kókuszkrém és az olaj zsírtartalma elég, hogy a sütőben a bunda szép pirosra és ropogósra süljön úgy, hogy a csirkemellcsíkok ne száradjanak ki, hanem jó szaftosak, omlósak maradjanak.
Hozzávalók:
A bundához:
Elkészítés: A csirkemelleket ujjnyi csíkokra vágjuk. A kókuszkrémet egy tálba öntjük, hozzáreszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a sót és a csilit, elkeverjük, majd beleforgatjuk a csirkecsíkokat, lefóliázzuk, és 2 órára vagy egész éjszakára a hűtőbe tesszük pácolódni.
A bundához a zabpelyhet késes robotgépbe durvára őröljük, tányérba öntjük. A tojásokat egy másik tálba felütjük, 2 evőkanál olajjal és kevés sóval villával elhabarjuk, a kókuszreszeléket, egy harmadik tányérba öntjük.
A csirkemellcsíkokat megforgatjuk a zabpehelyben, a tojásban, majd a kókuszreszelékben, rányomkodjuk, majd sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük, menet közben egyszer megforgatva. Ízlés szerinti körettel vagy mártogatóssal tálaljuk.