Elsőre meglepő sütési módszernek tűnhet az amerikaiak kedvence, a beer can chicken, vagyis a sörösdobozra ültetett csirke, de aki megkóstolja, rá fog szokni, mert pofonegyszerű, garantáltan omlósra és szaftosra sül ezzel a módszerrel a csirke húsa, a bőre pedig jó ropogósra.
Amerikai kertipartik sztárja a sörösdobozon sült csirke, amit jellemzően a nagy, zárható grillsütőkben sütnek, de annyira finom puhára és szaftosra sül ezzel a módszerrel a hús, hogy sima sütőben is érdemes kipróbálni. Duplán is praktikus a módszer, ugyanis a sütés közben folyamatosan gőzölgő sör egyrészt istenien átjárja és párolja belülről a húst, másrészt a forró levegő teljesen körbe tudja járni a csirkét, és mindenhol egyenletesen pirul kívülről.
Ha igazán jót akarunk magunknak, akkor készítünk a csirkéhez egy pikáns, fűszeres pácot, amivel sütés előtt és közben is kenegethetjük. Fontos, hogy a csirke ne legyen túl nagy, mert akkor nehezebben sül át, és mivel az álló jószágot nem nagyon lehet letakarni, esetleg túlpirulna a nagyobb madár, mielőtt átsülhetne.
Hozzávalók:
Elkészítés: A páchoz a fokhagymát meghámozzuk, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a mézet, a mustárt, a szójaszószt, a citrom kifacsart levét, a csilit és a kakukkfüvet, és addig mixeljük, míg a fokhagyma teljesen pépes lesz benne. A csirkét sóval bedörzsöljük kívül és belül, majd a páccal bemasszírozzuk. Ha tehetjük, hagyjuk 1 órát pihenni, hogy átjárják az ízek.
A sörösdobozt felbontjuk, a felét kiöntjük (megihatjuk), a dobozba teszünk egy ágacska rozmaringot, majd a sörösdobozra ráültetjük a csirkét, eligazgatjuk, hogy stabilan álljon, majd egy tepsire rakjuk, és 180 fokos sütőbe tesszük, és légkeverés mellett 45 percet sütjük.
Közben a krumplikat alaposan megmossuk, cikkekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk 1 evőkanál olajjal, és alaposan összeforgatjuk. A csirke mellé öntjük, megszórjuk a koktélparadicsommal, 1-2 ág rozmaringot dobunk rá. A csirkét átkenjük a maradék páccal, és visszatoljuk a sütőbe még 30-35 percre, vagy amíg a csirke szép pirosra sül.
A sütőből kivéve a csirkét óvatosan elfektetjük, megszabadítjuk a sörösdoboztól, és ízlés szerint darabolva tálaljuk a sült krumplival – salátát vagy savanyúságot is kínálhatunk mellé!