Írd be, mit keresel:

Édes, pikáns és isteni: sütőtökkrémleves karamellizált almával

Az alma- és a sütőtökkrémleves külön-külön is finom, így gondoltam, most a kettőből egy levest készítek… Mivel mindkettőt megfizethető áron tudjuk megvásárolni, és alma általában télen mindenkinél van otthon, így gyorsan elkészíthetjük a levest. 

Cookta - 2024.02.08.
Édes, pikáns és isteni: sütőtökkrémleves karamellizált almával

Sütőtökből már rengeteg levesváltozatot készítettem, nagyon szeretjük télen, mert selymes és kellemesen átmelegít, de almával eddig még nem próbáltam. Most a levesbe került alma és almalé is, ráadásul karamellizált almával tálaltam, és mondhatom, nagyon finom volt így együtt.

Édes és sós egyszerre, pikáns, illatos, egyszerű, ám mégis különleges – csak ajánlani tudom!

Forrás: Kard Éva

Almás sütőtökkrémleves

Hozzávalók:

  • 2 db édes alma
  • 50 dkg felkockázott sütőtök
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • csipet só
  • csipet őrölt színesbors
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 2 dl habtejszín
  • 5-6 dl almalé

A karamellizált almához:

  • 2-3 db édes alma
  • 2-3 evőkanál barna cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj
  • 1 dl almalé

Elkészítés: A leveshez az almát pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.

A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk meg pár pillanatig, adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt. Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színesborssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.

Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.

Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett  melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.

A karamellizált almához pucoljuk meg az almákat, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel.

A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével. Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, míg a leve szinte teljesen elpárolog.

Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.