Az alma- és a sütőtökkrémleves külön-külön is finom, így gondoltam, most a kettőből egy levest készítek… Mivel mindkettőt megfizethető áron tudjuk megvásárolni, és alma általában télen mindenkinél van otthon, így gyorsan elkészíthetjük a levest.
Sütőtökből már rengeteg levesváltozatot készítettem, nagyon szeretjük télen, mert selymes és kellemesen átmelegít, de almával eddig még nem próbáltam. Most a levesbe került alma és almalé is, ráadásul karamellizált almával tálaltam, és mondhatom, nagyon finom volt így együtt.
Édes és sós egyszerre, pikáns, illatos, egyszerű, ám mégis különleges – csak ajánlani tudom!
Hozzávalók:
A karamellizált almához:
Elkészítés: A leveshez az almát pucoljuk meg, távolítsuk el a magházat, és vágjuk fel apró kockákra. A sütőtököt szintén vágjuk fel apró kockákra. A lilahagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
A vajat és az olívaolajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, és pároljuk üvegesre. Ezután szórjuk meg a barna cukorral, és kevergetve karamellizáljuk meg pár pillanatig, adjuk hozzá a felkockázott sütőtököt. Szórjuk meg ízlés szerint őrölt fahéjjal, egy csipet sóval, színesborssal, keverjük össze, és öntsük fel az almalével, majd főzzük félpuhára.
Amikor a sütőtök már félpuhára főtt, adjuk hozzá a felkockázott almát, ha szükséges, ízesítsünk utána, majd főzzük puhára.
Ezután turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, tegyük vissza a tűzre, és állandó keverés mellett melegítsük egy kicsit össze a levest, de főzni már nem kell.
A karamellizált almához pucoljuk meg az almákat, majd távolítsuk el a magházat, és ízlés szerint kockázzuk fel.
A cukrot tegyük egy serpenyőbe, majd állandó kevergetés mellett karamellizáljuk pár pillanatig. Ezután adjuk hozzá a felkockázott almát, szórjuk meg a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd keverjük össze, és öntsük fel az almalével. Ezután fedjük le a serpenyőt, és pár perc alatt pároljuk puhára az almát, majd vegyük le a fedőt, és addig karamellizáljuk, míg a leve szinte teljesen elpárolog.
Tálaláskor merjük a krémlevest tányérba, majd kanalazzuk rá a karamellizált almát, és úgy kínáljuk.