A brownie-muffin annyiban tér el a csokis muffintól, hogy sokkal csokisabb, szaftosabb, puhább, kívül roppanósra sül, de belül krémesebb az állaga. Akik szeretik az intenzívebb, "tömörgyönyör" sütiket, azok könnyen rákattanhatnak.
A mogyoróvaj megosztó alapanyag, vannak, akik rajonganak érte magában is, mások inkább kerülik az enyhén sós és kicsit édes kencét. Ebben a receptben viszont tökéletes, mert egy pici sóssággal ellenpontozza a csokit, ráadásul kiváltja a zsiradékot és a tojást is, a tejterméket pedig narancs helyettesíti, aminek mind a leve, mind a héja nagyon jól harmonizál a csokoládéval, ráadásul így vegánok és laktózérzékenyek is fogyaszthatják ezt az ínycsiklandozó finomságot.
Hozzávalók:
A tetejére:
Elkészítés: A csokoládét felkockázzuk, tálba tesszük, és vízgőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a mogyoróvajat is, hagyjuk ezt is megolvadni, elkeverjük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a narancslét, a rumot és a narancs reszelt héját, félretesszük.
Egy másik tálba kimérjük a száraz alapanyagokat: a lisztet, a porcukrot, a kakaóport, a sütőport, a fahéjat és a sót, elkeverjük, majd a két keveréket összeöntjük, ízlés szerint tehetünk bele aprított mogyorót és csokoládét is, és egy spatulával összeforgatjuk.
A masszát kikent és kakaóporral meghintett – vagy papírkapszlival bélelt – muffinformákba elosztjuk, a tetejét ízlés szerint megszórjuk a cseppekkel vagy darabolt csokival , földimogyoróval, és 180 fokos sütőbe tolva légkeverés mellett 22-25 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve hagyjuk legalább langyosra hűlni, majd langyosan vagy hidegen tálaljuk.