Kis nosztalgiával osztom meg ezt a tésztás receptet, ami szerintem tényleg a legfinomabb. Még ősszel készült, a kertünk terméseiből, de bármilyen sült zöldségből készíthető, pofonegyszerű. És sokkal egészségesebb, mint a bolti szószok!
Csak zöldség kell hozzá, ami persze a saját ültetésből, nevelésből és szüretelésből a legfinomabb, de tudom, hogy nem mindenkinek adatik ez meg, és nekünk sem mindig, mert ilyenkorra már elfogynak a kert kincsei, de bármilyen zöldség jó hozzá. A lényeg, hogy tepsiben összesütjük a zöldségeket, majd némi fűszerrel krémesítjük egy ügyes robotgépben.
A sütőben bármilyen felaprított zöldség krémesre sül, kicsit karamellizálódik, és még pépesítés után is fűszerezhető, a szószossága pedig kis vízzel, (mag)tejjel, (növényi) tejszínnel, olajjal selymesíthető. Érdemes játszani, finomabb, izgalmasabb és egészségesebb, mint a készen vett bolti szósz!
Hozzávalók: cukkini, hagyma, fokhagyma, paradicsom, sárgarépa, paprika vagy télen sütőtök, répa, zeller, valamint só, szőlőmagolaj vagy olívaolaj, szárított bazsalikom
Elkészítés: A hozzávalókat megtisztítjuk, feldaraboljuk, tepsibe tesszük és megsütjük. A sütőből kivéve turmixgépbe tesszük és összeturmixoljuk. Ha szükséges, kevés olajjal, vízzel vagy magtejjel hígítjuk, majd a kifőtt tésztával tálaljuk.