Írd be, mit keresel:

10+1 tipp, hogy minél frissebbek maradjanak a konyhai alapanyagaink

Vásárláskor kényesen figyelünk arra, hogy minél zsengébb, szebb, frissebb árut válasszunk, de ha nem jól tároljuk, akkor a csábító frissesség könnyedén elillanhat. Hogy pocsékba ne menjen - mert pazarolni nem szeretünk -, összegyűjtöttünk néhány fontos tárolási praktikát.

Cookta - 2024.02.12.
10+1 tipp, hogy minél frissebbek maradjanak a konyhai alapanyagaink

1. A legjobb a banánnak, ha nem kerül a hűtőbe, ott könnyen pöttyössé változik. Tartsuk inkább hűvösebb, jól szellőző helyen, 3-4 nap alatt tökéletesre érnek. Ha nem egy egész banánra van szükségünk, akkor hámozás nélkül vágjunk le belőle annyit, amennyi kell, a maradék darabot alufóliával vagy frissen tartó fóliával legalább a vágási részen alaposan csomagoljuk be, és 1-2 napig a hűtőben tökéletesen eltartható.

2. A karfiol szép fehér és friss marad, ha frissen tartó fóliába csavarjuk, és hűtőbe tesszük, így akár 5-6 napig is friss, roppanós marad.

3. A fejes saláta tovább marad friss, ha mosás nélkül megnedvesített konyharuhába csavarjuk, és így tesszük a hűtőbe, és mindig csak annyi levelet fejtünk le róla, amennyit elhasználunk, a konyharuhát érdemes időnként benedvesíteni, a salátaleveleket pedig csak a fogyasztás előtt megmosni.

4. A paradicsom tovább friss marad, ha a szárával együtt tároljuk, mégpedig úgy, hogy a szárrész lefelé legyen – a hűtőben így akár 1 hétig is tökéletesen frissek maradnak egy nejlonzacskóban.

5. Ha csak egy fél hagymára, lilahagymára van szükségünk, akkor úgy vágjuk félbe, hogy a gyökérrész az egyik félen maradjon, a másikat használjuk el azonnal, a gyökeres részt tegyük dobozba vagy jól záródó befőttes üvegbe, majd így tegyük a hűtőbe – így tovább friss marad, nem szagosítja a hűtőnket, és a hagyma sem fonnyad, nem szívja magába a bacikat és a szagokat.

6. Az alma a hűtő alsó fiókjában marad a legfrissebb, csomagolás nélkül. Időnként átforgatva itt 3 hétig is ropogósan frissek és lédúsak maradnak.

7. A friss zöldfűszer egy csoda, de kevesen használják őket, mert könnyen fonnyadnak. Ahhoz, hogy minél tovább frissek maradjanak, érdemes a szárvégeket levágni, vízbe tenni, és hűtőben tárolni, a vizet rendszeresen cserélni, így akár 1-1,5 hétig is frissek maradnak.

8. A húsos paprikákat a legjobb nejlonzacskóba téve a hűtő középső részén tárolni, ha lehet, akor úgy, hogy ne nagyon érjenek egymáshoz, így akár 1 hétig is tökéletesen frissek, ránctalanok és lédúsak maradnak.

9. A zellerszár 2 hétig is friss és ropogós marad, ha alufóliába csomagoljuk, és így fénytől védve, hűtőben tároljuk, a szárrészét meghagyva, és kívülről mindig csak annyi zellerszárat letörve, amennyire épp szükségünk van.

10. A fokhagyma akkor marad friss, ha egy dobozba vagy jól záródó befőttes üvegbe tesszük, és a hűtőben tároljuk, így ne fonnyad, nem kezd csírázni, és szagokkal sem árasztja el a hűtőnket.

+ 1. Ha egy felbontott üveg borból marad valamennyi, és tudjuk, hogy nem fog elfogyni 1-2 nap alatt, akkor se dobjuk ki: öntsük inkább jégkockatartóba, fagyasszuk le: tökéletesen használható szószokhoz, rizottókhoz és minden olyan ételhez, amihez egy kevés borra van szükség.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.